Kanal ob Soči

Voda za Močila in Gorenje Polje, za industrijsko cono še ne

Larisa Dugar
28. 8. 2024, 20.25
Deli članek:

Od petka lahko prebivalci Močil in Gorenjega Polja spet uporabljajo vodo iz vodovoda za pitje, pripravo hrane in umivanje zob. Prepoved še vedno velja za industrijsko cono Anhovo, saj sanacije v vodarni Močila še niso zaključili. Tudi interventna povezava na vodni vir Mrzlek še ni končana.

Mitja Marussig
Sanacija v vodarni Močila še ni zaključena, a domačini v Močilih in Gorenjem Polju spet lahko pijejo vodo iz vodovoda. Gasilci v vodohrama dovažajo vodo iz Mrzleka.

Konec minulega tedna so si krajani Močil in Gorenjega Polja lahko končno oddahnili. Z Občine Kanal ob Soči so namreč sporočili, da je voda iz vodovoda neoporečna in primerna tudi za pitje. Prepoved pa še vedno velja za industrijsko cono Anhovo, saj sanacije v vodarni Močila še niso zaključili. Vodohrama, ki oskrbujeta naselji Močila in Gorenje Polje, bodo gasilci do nadaljnjega polnili z vodo iz Mrzleka. Omenjeni naselji se po nedavnem onesnaženju vodarne Močila tudi ne bosta več oskrbovali z vodo iz te vodarne, temveč bosta z interventno povezavo priključeni na vodni vir Mrzlek. A povezava še ni nared, so pojasnili na občini. »Trenutno zaključujemo dogovore z lastniki zemljišč, takoj nato pa se bodo začela izvajati vsa potrebna dela. Ko bo znana natančna časovnica dokončanja del, se bomo znova sestali s prebivalci naselij in jih seznanili z načrti,« so o trenutnem stanju interventne povezave povedali na kanalski občini.

Končno se lahko normalno prhajo, kuhajo ...

Onesnaženje vode s stirenom v vodarni Močila je najbolj prizadelo prebivalce Močil, ki so bili brez pitne vode iz vodovoda skoraj en mesec, v Gorenjem Polju pa so jo od 7. avgusta za prehranske namene lahko uporabljali le ob prekuhavanju. »Po enem mesecu brez vode je bilo že precej neprijetno. Pričakovala sem, da bo to trajalo okoli 14 dni, ne pa tako dolgo. A glede na to, koliko časa so bili v Anhovem lani brez vode, sem se bala, da bo trajalo še dlje, saj se je precej zavlačevalo,« je povedala Nika Mavrič De Matteis iz Močil.

Z njo se je strinjal domačin Andrej Peršolja. »Zdaj, ko imamo spet vodo, se počutim kot prenovljen. Spet se lahko tuširamo, si umivamo zobe, peremo oblačila in pomivamo posodo. Najtežje nam je bilo zaradi tuširanja, saj ko si prišel iz službe domov, se nisi mogel stuširati ... zato smo šli do kakšnih znancev. Zdaj pa je na srečo spet vse po starem,« je povedal. »Končno smo spet v normalnem stanju, prej je bilo izredno stanje. Nismo pričakovali, da bo trajalo toliko časa, pa vseeno smo se bali, da bo trajalo še dlje, preden bomo spet dobili pitno vodo. Na srečo smo bili mi na dopustu precej časa; tistim, ki so bili tu, je bilo precej težko,« je izpostavil domačin Goran Marinič.

Industrijska cona Anhovo še vedno brez pitne vode iz vodovoda

Preklic oskrbe s pitno vodo je prizadel tudi industrijsko cono podjetja Alpacem Cement. »Vodooskrba iz vodarne Močila je še vedno prekinjena. Zaposleni v podjetjih v industrijski coni Anhovo imajo na voljo ustekleničeno vodo za prehranske namene in sanitarno vodo iz lokalno nameščenih rezervoarjev, ki jih polnijo gasilci,« so sporočili iz podjetja. Kot so izpostavili, se bo po zaključeni sanaciji industrijska cona še vedno oskrbovala z vodo iz vodarne Močila.

Kot smo poročali, so se na izredni seji občine njeni predstavniki in tudi predstavniki družbe Alpacem Cement strinjali, da je treba rešiti odprto pravno vprašanje glede najemne pogodbe vodarne. »Pogovori Alpacema z Občino Kanal ob Soči na temo najemne pogodbe za vodarno Močila potekajo konstruktivno, a še niso zaključeni,« so o dogovorih dejali v podjetju.

Odprto ostaja še vprašanje, kam z onesnaženo vodo, ki so jo prečrpali v bazene. »Na sestanku smo dobili nekatere usmeritve, vendar pisnega odgovora s pristojnega ministrstva še nismo prejeli. Onesnaženo vodo bi lahko prevzela podjetja, ki so jo sposobna očistiti in imajo za to potrebna dovoljenja,« so izpostavili na občini.

Zaradi suše oskrba z vodo motena tudi v drugih naseljih

V nedeljo so z Občine Kanal ob Soči sporočili, da je zaradi pomanjkanja vode v vodovodnem sistemu prišlo do pomanjkanja pitne vode v Plavah, izjema je bil del naselja, ki se oskrbuje z vodo iz vodovoda Ložice. Oskrbo so včeraj znova vzpostavili, a občasno še nastajajo motnje. Zaradi del na vodovodu bo danes predvidoma od 8. do 12. ure motena dobava vode v delu Ročinja. Režijski obrat je zaradi dolgotrajnega sušnega obdobja v vseh naseljih v kanalski občini razglasil varčevanje z vodo. Občani pitne vode iz vodovoda ne smejo uporabljati za zalivanje vrtov in njiv, polnjenje bazenov, pranje avtomobilov in druge trenutno nepotrebne namene. Zaradi težav z vodooskrbo v občini Kanal imajo dodatno delo gasilci, ki vodo dovažajo v vodohrane Lig, Kambreško, Ročinj, Levpa, Kanalski Vrh in Močila. Upoštevanje poziva bo preverjala tudi redarska služba.

Leo Caharija
Zaradi pomanjkanja vode v vodovodnem sistemu so v nedeljo brez pitne vode ostali tudi v Plavah.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste