Sklenili dogovor

V Ribnici bodo Romom vodo napeljali, ko se bodo vključili v proces integracije in izpolnili obveznosti

S.R./STA
28. 8. 2024, 14.34
Posodobljeno: 28. 8. 2024, 14.50
Deli članek:

V občini Ribnica nadaljujejo z reševanjem romske problematike. Na današnjem srečanju z županom Samom Pogorelcem sta bila prisotna tudi predsednik in podpredsednik sveta Romske skupnosti RS Jožek Horvat Muc in Fatmir Bečiri.

Milan Glavonjić/Dolenjski list
Ribniški župan Samo Pogorelc (desno) je neomajen, treba je spoštovati zakone.

Jedro problema na romski strani ostaja dostop do pitne vode. Romi iz romskih naselij Otavice in Goriča vas namreč zahtevajo, da jim to zagotovi občina. A ima ta določene pogoje. Kot je danes poudaril župan Pogorelc, so se dogovorili, da jim bo občina vodo napeljala, ko bodo Romi izpolnili določene obveznosti in se vključili v proces integracije. Pogorelc je po poročanju časnika Dolenjski list v izjavi za medije med drugim dejal, da se bo morala romska skupnost Slovenije, ki je doslej bistveno malo naredila za svoje rojake, naposled bolje organizirati na tem področju, kajti to, da je zgolj samo skupnost in da so Romi iz različnih naselij prepuščeni sami sebi, ne bo šlo. Integracija preprosto zahteva napor vseh deležnikov, najbolj pa samih Romov. 

Po enem od sklepov današnjega sestanka bo Svet romske skupnosti RS skupaj z Romi iz treh ribniških romskih naselij do 5. septembra pripravil akcijski plan kratkoročnih in dolgoročnih ukrepov za vključevanje Romov v družbo. "Ko bo integracija stekla in jo bo mogoče čutiti tudi na terenu, pa bo tudi občina odigrala svojo vlogo," je dogovor opisal Pogorelc.

Romi iz naselja Otavice bodo po županovih besedah morali podpisati dogovor, ki bo določal, kaj morajo sami izpolniti. Takoj bodo morali zavihati rokave in očistiti naselje, določiti meje parcele, ki so jo sicer odkupili od zasebnika, otroke pošiljali v šolo in vrtec potem bo možen dogovor o pitni vodi. "S tem predlogom se strinjamo in bomo kmalu začeli urejati naselje in vse, kar je v zvezi s tem," je obljubil predstavnik Romov iz naselja Otavice Amir Hudorovič. 

Z nekaterih zemljišč se bodo morali umakniti

V proces integracije se bodo morali vključiti tudi Romi naselja Goriča vas, kjer živi več romskih družin, nekateri so med seboj tudi skregani in je veliko črnih gradenj na zasebnih zemljiščih izven naselja. Za omenjeno naselje občina po županovih besedah ureja občinski prostorski načrt za njegovo legalizacijo. Ko bo to urejeno in ko se bodo tamkajšnji Romi vključili v integracijo, pa bo tudi občina opravila svoje in zagotovila vodo, je dejal. Med drugim se bodo morali Romi umakniti z zasebnih zemljišč, ki so jih nezakonito zasedli, je naštel Pogorelc. Šele ko bodo porušeni ti objekti in določene meje naselja bodo skladno s prostorskim načrtom odločali, ali bodo postavili sanitarno enoto ali napeljali vodovod, je po poročanju Dolenjskega lista razložil Pogorelc. Ob tem je še opozoril, da tamkajšnji Romi že skoraj desetletje ne plačujejo elektrike, saj so se priklopili na daljnovod, ki je v neposredni bližini naselja.

Milan Glavonjić / Dolenjski list
Predstavniki Romov in vodstvo občine Ribnica so na današnjem sestanku govorili o zahtevah Romov iz romskih naselij Otavice in Goriča vas, da jim občina zagotovi vodo.

Teorija in praksa

"Lahko rečem, da je bil današnji sestanek v teoriji uspešen, zdaj pa je na strani Romov, da teorijo spravijo v prakso," je dejal Pogorelc. Pri uresničevanju dogovora sicer pričakuje predvsem pomoč Zveze Romov Slovenije, na pobudo katere je bil sklican današnji sestanek.

Po besedah predsednika zveze Romov in tudi sveta romske skupnosti Jožeka Horvata Muca je svet na današnjem sestanku prevzel nekatere obveznosti, ki jih bo peljal v ribniških romskih naseljih. Pri tem se bodo osredotočili predvsem na to, da bodo otroci šli v vrtce in šole, da bodo stekli tudi drugi integracijski programi ter da bodo te tudi redno ocenjevali. "Pomembno je, da vsak izpolni svoj del obveznosti, potem bomo pa videli, kaj smo naredili," je dejal.

Veliko je po njegovi oceni odvisno od same romske skupnosti, kako bo sprejela današnji dogovor. "Kajti mi lahko sklenemo dogovore, lahko se pogovarjamo, ampak če ne bo prišlo do realizacije v samem naselju, potem se bomo morali pogovarjati še večkrat," je dejal. Zagotovil je, da bo svet romske skupnosti od zdaj več prisoten v Ribnici.

Župan Pogorelc se je sicer v današnji izjavi po sestanku dotaknil še nekaterih mnenj, da Romom pravico do vode zagotavlja že sama ustava. Resda ustava pravi, da ima vsak pravico do pitne vode, vendar pa zakon določa, da se lahko vodo priključi samo na legalno zgrajene objekte, je dejal.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste