Poleg tega pa je praznik prejel tudi naziv ambasadorja inovativnih turističnih prireditev. Komisija, ki ji je predsedoval Janez Bogataj, vključeni pa so bili še Bojana Rogelj, Karmen Razlag in Ylenia Loredan, je svojo odločitev utemeljila z besedami, da je praznik idrijskih žlikrofov v slovenskem prostoru izrazito inovativni festival, ki ga pretežno mladi organizatorji iz leta v leto dopolnjujejo z sodobnimi vsebinami in tako idrijsko dediščino približujejo novim generacijam.
Na letošnjem festivalu bodo ponujali žlikrofe na 35 različnih načinov, na prireditvi pa se bodo predstavljala tako družinska podjetja kot tekmovalci kulinaričnega šova MasterChef in celo restavracija z Michelinovim krožnikom Kendov Dvorec in restavracija iz Michelinovega vodnika Bib Gourmand Hotel Jožef.
Poleg žlikrofov na obiskovalce čakajo tudi degustacijski krožniki iz slovenskih zaščitenih pridelkov, živil in jedi, na voljo bodo kobariški štruklji in belokranjski žlinkrofi, za zabavo pa bo dodatno poskrbela glasbena skupina Prizma, ki letos obeležuje 50. obletnico delovanja.
Dogodek, ki bo potekal med 10. in 23. uro, bo poskrbel tudi za bogat spremljevalni program, med drugim si bo možno ogledati idrijsko kamšto, sodelovati na knapovskih igrah, najmlajši pa bodo lahko uživali na trampolinu in v poslikavi obraza.