Kvalifikacije

Olimpija brez težav proti Šerifu, Maribor po enajstmetrovkah, Celjani neuspešni

A.S./STA
15. 8. 2024, 21.17
Posodobljeno: 15. 8. 2024, 23.47
Deli članek:

Nogometaši Olimpije so na povratni tekmi 3. kroga v gosteh premagali Šerif Tiraspol z 1:0 (0:0). Ljubljančani, ki so prvi obračun dobili s 3:0, so se tako prebili v zadnji kvalifikacijski krog konferenčne lige. V njem se bodo merili z Rijeko. Napredovali so tudi Mariborčani, ki so na povratni tekmi 3. kroga kvalifikacij konferenčne lige po streljanju enajstmetrovk s 4:2 (1:0, 1:0) premagali Vojvodino. Manj uspešni so bili celjski nogometaši, ki so gostovali na Irskem.

Grega Wernig
Maribor - Vojvodina

Ljubljanska zasedba je v Moldavijo potovala z izvrstno popotnico v obliki treh zadetkov prednosti. Čeprav so v taboru slovenskega predstavnika kljub visoki prednosti ostali previdni v napovedih, pa se je tako kot v Stožicah pokazalo, da je bil strah odveč. Olimpija je brez težav preskočila novo evropsko oviro, naslednja pa bo Rijeka z Dejanom Petrovičem, ki je izpadla v kvalifikacijah evropske lige proti Elfsborgu.

Uvod tekme je minil v igri brez priložnosti, čeprav Olimpiji ni bilo treba napadati, pa je v 13. minuti Jorge Silva presenetil Roka Jureškina, ob njem pa je v bitki za žogo v kazenskem prostoru ljubljanski nogometaš padel. Sodniki so pregledali posnetek, a na koncu dosodili zgolj kot.

Moldavci si v tem obdobju kljub visokemu zaostanku niso znali priigrati kakšne resnejše akcije, Olimpija je brez težav preprečevala vsako namero znova precej anemičnih domačinov. Polčas se je tako glede na prikazano povsem pričakovano končal brez zadetkov. Je pa moral strateg gostov Victor Sanchez že pred koncem prvega polčasa poseči po menjavi, mladega Dina Kojića je zaradi poškodbe zamenjal Nemanja Motika.

Tudi uvod drugega polčasa ni ponudil nič bolj dinamične predstave, nevarnega strela enih ali drugih še kar ni bilo. V 64. minuti je sicer pred vrati z drsečim startom moral posredovati Marcel Ratnik, a tudi takrat ni bilo posebne drame. Šele v 68. minuti so domači izpeljali resno akcijo in prišli do odprtega strela z dobrih desetih metrov, vendar je Moussa Kyabou meril preveč po sredini.

V 80. minuti je prvič resno zagrozila tudi Olimpija, od daleč je poskusil David Sualehe, vendar se je izkazal domači vratar, v 84. je Ivan Durdov preveč okleval s strelom, malce zatem pa je Nemanja Motika priigral enajstmetrovko, ki jo je v 87. minuti tudi sam uspešno izvedel za 1:0. Že v 90. minuti pa je najprej Vidovšek izvrstno reagiral po strelu Petra Adema iz bližine, slednji pa je nato zadel še prečko.

Profimedia
Olimpija je v ljubljanskih Stožicah Šerif ugnala s 3:0.

Maribor po enajstmetrovkah

Nogometaši Maribora so se uvrstili v zadnji krog kvalifikacij za konferenčno ligo. Potem ko so na prvi tekmi v štajerski prestolnici zmagali z 2:1, so si na povratni v Vojvodini napredovanje zagotovili šele po streljanju enajstmetrovk.

Redni del tekme se je končal z 1:0 za domače, junak po 120 minutah igre pa je postal vratar Ažbe Jug, ki je ubranil dva strela z enajstih metrov.

Maribor bo v četrtem krogu igral s švedskim Djurgardnom. Prva tekma bo 22. avgusta na Švedskem, povratna pa 29. avgusta v Ljudskem vrtu.

Prvi polčas se ni odvil po mariborskih željah. Zasedba Anteja Šimundže je sicer hrabro odprla tekmo, imela na začetku več posesti žoge, bolj nevarni pa so bili domači nogometaši. V 16. minuti so zadeli prečko, v 26. pa so povedli z 1:0.

Mariborski obrambni igralec Pijus Širvys iz Litve je bil za kanček nenatančen pri postavljanju zanke za prepovedan položaj, domači branilec Djordje Crnomarković, nekdanji igralec ljubljanske Olimpije, pa je žogo z glavo poslal v mrežo. Sodniška naveza s Portugalske je najprej dosodila prepovedan položaj, po ogledu video posnetka pa je zadetek priznala.

Grega Wernig
Maribor - Vojvodina

To je močno razbesnelo stratega Anteja Šimundžo, ki je zaradi protesta videl rdeči karton, povrh vsega pa se je nekaj minut kasneje poškodoval prvi zvezdnik Maribora Josip Iličić in moral zapustiti zelenico v Bački Topoli.

Maribor je imel najlepšo priložnost v drugem polčasu že po 15 sekundah igre. Hilal Soudani je s približno šestih metrov streljal mimo gola.

V nadaljevanju so Štajerci igrali nepovezano, premalo zbrano in brez pravih idej v napadu, tako da so se srečno izvlekli v podaljšek, saj je imela Vojvodina kar nekaj lepih priložnosti, vključno z eno v zaključku tekme, ki jo je mariborska obramba rešila v zadnjem hipu.

Tudi v polurnem podaljšku so bili gostitelji podjetnejši, a rezultat se ni spremenil, tako da je odločitev o udeležencu playoffa padla z malega belega kroga na enajstih metrih od gola.

V prvih dveh serijah so bili strelci zanesljivi, nato pa je Ažbe Jug ubranil strela Lazarja Nikolića ter Mihaila Ivanovića, Blaž Vrhovec pa je poskrbel za slavje Maribora.

Grega Wernig
Maribor - Vojvodina

Celje po porazu na Irskem v kvalifikacije konferenčne lige

Nogometaši Celja so na povratni tekmi 3. krog kvalifikacij evropske lige v Dublinu po podaljšku izgubili proti Shamrock Rovers z 1:3 (0:2, 1:2). Celjani so prvo tekmo dobili z 1:0.

Celjska zasedba je v Dublin potovala z golom naskoka, kar pa se je izkazalo za premalo. Celjani so po podaljšku morali priznati premoč Ircem, ki bodo tako igrali v zadnjem kvalifikacijskem krogu evropske luge proti Paoku, medtem ko Celjane čaka selitev v zadnji predkrog konferenčne lige, kjer bo njihov tekmec armenski Pjunik.

Irci so odločno začeli in takoj poskrbeli za nekaj dela Lovra Štubljarja, a so se Celjani hitro zbrali in v nadaljevanju uravnovesili igro. V 20. minuti so imeli tudi svojo prvo priložnost, vendar je domača obramba blokirala strel Armandasa Kučysa.

Celjani so sicer takrat dokaj dobro nadzorovali igro, držali žogo, tako da domača zasedba niti ni bila več posebej nevarna. A v 36. minuti so sodniki po naletu Lovra Štubljarja nad Aaronom Greenom in pregledu posnetka spremenili prvotno odločitev. Sprva so dosodili prekršek v korist Celja, pozneje pa v korist Shamrocka, kar je pomenilo najstrožjo kazen. To je zanesljivo izvedel Dylan Watts.

Martin Metelko
Celje - Shamrock Rovers

V 40. minuti so vse bolj razpoloženi Irci vodili že z 2:0, Neil Farrugia je bil tisti, ki je z dobrih 20 metrov z nizkim strelom matiral neprepričljivo celjsko obrambo ter tako svojo ekipo pripeljal do želene prednosti. Ta bi bila lahko še bvišja v tretji minuti sodniškega dodatka v prvem polčasu, vendar je Šutbljar izvrstno posredoval po odprtem strelu Trevorja Clarka v kazenskem prostoru.

Strateg Celja Albert Riera je v uvodu drugega polčasa na hitro poslal v igro štiri nove igralce, tudi Žana Karničnika, celjska igra pa je začela kazati večjo konkretnost. V 56. minuti so slovenski prvaki vendarle ogrozili vrata domačih, po Karničnikovi podaji je v kazenskem prostoru zgrešil Nino Kouter. Dve minuti pozneje je z 12 metrov Kučys iztržil le kot.

Časa za rešilni zadetek je bilo vse manj, a so ga Celjani le dočakali. V 83. minuti je po podaji z leve strani Karničnik zadel z volejem iz osrčja kazenskega prostora. Minuto pozneje bi lahko Matija Kavčič celo izenačil, vendar je domači vratar ustavil njegov poskus iz bližine.

Martin Metelko
Celje - Shamrock Rovers

Sledil je podaljšek, v katerem so Irci znova zadeli v 96. minuti, ko je bil uspešen Graham Burke. Rolando Aarons in Luka Menalo sta imela v 105. minuti lepi priložnosti za zmanjšanje zaostanka, a je prvemu vratar obranil strel, drugi pa je bil nenatančen iz bližine.

V 106. minuti so Irci po novi celjski napaki spet zadeli, a iz prepovedanega položaja, sicer pa so Celjani iskali nov zadetek za rešitev iz kočljivega položaja, tega bi v 120. minuti lahko dosegel Kučys, a mu je strel s približno desetih metrov obranil domači vratar.

Martin Metelko
Celje - Shamrock Rovers

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste