Stare cevi

V Žusterni je v morje odtekala pitna voda

Bojan Gluhak
13. 8. 2024, 21.59
Deli članek:

»Ali morje spet cveti?« se je med nedeljskim jutranjim plavanjem vprašal marsikateri kopalec, ki ob poletni pripeki uživa vsaj v toplem morju.

Tomaž Primožic/FPA

Temperatura morja se te dni lahko spet primerja s temperaturo vode v toplicah, v koprskem zalivu se je približala 30 stopinjam Celzija. Na območju izliva hudourniškega kanala iz Žusterne pa je bilo morje v nedeljo v pasovih nenavadno hladno.

Vzrok neobičajnega »obnašanja« morja izključno na zahodnem delu kopališča v Žusterni je bil znan že v nedeljo zgodaj dopoldne. V Žusterni je namreč počila vodovodna cev, pitna voda pa je iztekala v hudourniški kanal. Ker je bil ta zaradi daljšega suhega obdobja presušen, je voda s sabo v morje prinašala nekaj zemljine, ki je povzročila, da je bilo morje na tem delu kopališča bolj motno in tudi obarvano. »Ni razlogov za preplah,« je koprski župan Aleš Bržan dopoldne na svojem Facebook profilu miril kopalce in druge, ki jih je zmotil nenavaden pojav. Na Rižanskem vodovodu so kmalu potrdili, da je nekaj ulic višje počila vodovodna cev, in sicer na območju Izletniške poti, kjer so bili stanovalci hišnih številk od 22 do 72 več ur brez vode.
»V poletnem času, ko je zemlja suha, cevi pokajo. To se v tem času dogaja tako rekoč dnevno. Našega omrežja je za več kot 1000 kilometrov, cevi so različnih starosti, tudi do 90 let, in iz različnih materialov,« je o vzroku poškodbe cevi povedal direktor Rižanskega vodovoda Martin Pregelj. Dodal je, da se ni zgodilo nič posebnega, »zgolj ena od več kot 300 intervencij, ki jih opravimo čez leto«.

Opravila naj bi se do ponedeljka zvečer končala, po zaključenih delih pa ob takih primerih uporabnikom vseeno svetujejo, naj pred uporabo vode za prehranske namene vodovodno napeljavo vsaj 15 minut temeljito izpirajo.

Območje so že sanirali

Taki dogodki hitro osvežijo pogled v bližnjo preteklost. Pred tremi leti so na družbenem omrežju zakrožile fotografije hudourniškega kanala v Žusterni, po katerem naj bi se po navedbah nekaterih v morje iztekale fekalije. Z občine so očitke zavrnili, saj da so obsežno sanacijo opravili leto prej. Bolj dramatično je bilo poleti 2019, ko je bilo kopanje v morju na kopališču v Žusterni in na Moletu za več dni odsvetovano. Nekaj deset kopalcev je imelo tiste dni po kopanju v Žusterni prebavne težave. Zaradi fekalnega onesnaženja so takrat meteorni kanal intervencijsko spirali s 30 kubičnimi metri vode.

Estrada

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste