Spet doma

Foto: Sprejem slovenskih olimpijcev na Kongresnem trgu v Ljubljani

J.V.
12. 8. 2024, 19.15
Posodobljeno: 12. 8. 2024, 23.16
Deli članek:

Slovenija je na Kongresnem trgu v Ljubljani pozdravlila športnike, ki so nas zastopali na olimpijskih igrah v Parizu. Posebne pozornosti so bili deležni dobitniki medalj, zlati Janja Garnbret in Andreja Leški ter srebrn Toni Vodišek.

Jure Klobučar
Sprejem slovenskih olimpijcev na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Slovenija je na 33. poletnih olimpijskih igrah nadaljevala tradicijo osvajanja medalj, ob tem pa je zabeležila še enajst uvrstitev med prvo deseterico. Rokometaši in Kristjan Čeh so bili četrti, odbojkarji so po izpadu v četrtfinalu zasedli peto mesto, Neža Klančar in Jekaterina Vedenejeva sta bili šesti, Eva Terčelj sedma, Jan Tratnik osmi in Eva Alina Hočevar, Anka Pogačnik, Darko Jorgić posamezno ter namiznoteniška reprezentanca pa deveti.

Jure Klobučar
Sprejem slovenskih olimpijcev na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Slovenija je na razpredelnici zlatih medalj glede na število prebivalcev zasedla zavidljivo peto mesto med 63 državami, ki so stopile na najvišjo stopničko. S tremi medaljami pa je na tej lestvici 16. med 89 državami. Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Franjo Bobinac je igre ocenil kot zelo pozitivne in dodal: "Včasih je vrhunec lahko tudi ena zmaga, en uspeh neke ekipe, ali pa nek dogodek v nekem predtekmovanju, ko vidiš, da nekdo da res vse od sebe, pa ob tem niti ne zmaga."

Predsednica republike Pirc Musar s posebnim nagovorom

Slovenski olimpijci so se po koncu olimpijskih iger v Parizu danes še zadnjič zbrali kot ekipa. Po medijskem druženju v Železniškem muzeju so se odpravili na sprejem k predsednici republike Nataši Pirc Musar v Predsedniško palačo. Ta jih je sprejela s posebnim nagovorom, dogodka pa so se poleg športnikov udeležili tudi trenerji, vodstvo Olimpijskega komiteja Slovenije, predstavniki panožnih športnih zvez. 

"Znova ste dokazali, da je Slovenija dom športnih talentov, ki z vztrajnostjo, predanostjo in trdim delom osvajate vrhove svetovnega športa. Čestitam vsakemu izmed vas za dosežene rezultate ter za vašo borbenost in srčnost, ki ste ju pokazali na največjem športnem odru. Hvala vam, ker ste nas navdihnili, združili in napolnili s ponosom ter nas opominjali tudi na športne vrednote – prijateljstvo, spoštovanje, fair play," je uvodoma dejala predsednica.

S.R.
Sprejem slovenskih olimpijcev pri predsednici republike.

"V Parizu sem imela priložnost v živo spremljati nekatere vaše nastope. Občutki, ki sem jih doživela predvsem ob poslušanju Zdravljice, bodo za vedno ostali v mojem srcu. S ponosom sem opazovala, kako pod slovensko zastavo tekmujete, se borite in zmagujete. In kdaj tudi izgubite. Tudi porazi in neuspehi so del športa in prav v teh primerih potrebujete še dodatno spodbudo."

"Drži, da brez navijačev uspehi na zasijejo v vsem sijaju in tudi na slovenske navijače sem iskreno ponosna. A tokrat žal ne na vse. Znašati se nad vrhunskimi športniki, ko ne gre vse po načrtu, skrito za priročnimi vzdevki na družbenih omrežjih, je strahopetno dejanje, ki kaže na človeško majhnost. Sovražni govor nima mesta nikjer, tudi v športu ne, to mora biti temeljno vodilo."

"Sama se med olimpijado nisem skrivala za nobenim vzdevkom. Ko za vas nisem več navijala v živo, sem vam po tekmi poslala sporočilo, ki je bilo moje, iskreno in iz srca. Moji sodelavci za odnose z javnostmi nad tem, da sama upravljam svoje profile, niso vedno najbolj navdušeni, a res lepo je bilo biti v neposrednem stiku z vami in prebrati vaše tople odgovore. Tudi takrat, kadar morda z lastnim nastopom niste bili najbolj zadovoljni."

S.R.
Sprejem slovenskih olimpijcev pri predsednici republike.

"Ob otvoritvi Slovenske hiše v Parizu sem dejala, da verjamem, da Leon Štukelj ni bil zadnji slovenski športnik, ki si je v Parizu nadel olimpijsko medaljo. Izjemno vesela sem, da sem imela prav. Vsem dobitnikom olimpijskih medalj iskreno čestitam."

"Dragi Andreja, Janja in Toni… Vaš uspeh je plod dolgoletnega truda, odpovedovanja in neutrudnega dela. Ponosni smo na vsako vašo medaljo, na vsak vaš dosežek. Naj vam bodo ti uspehi navdih za prihodnje izzive na vaši nadaljnji športni poti. Vaša vztrajnost in zagnanost sta nas naučili, da je vse mogoče, če verjamemo vase in trdo delamo za svoje sanje."

"Posebno zahvalo izrekam tudi vsem trenerjem, strokovnemu osebju, družinam in podpornikom, ki ste našim športnikom ves čas stali ob strani. Vaša podpora, nasveti in spodbuda so ključnega pomena za njihove uspehe."

S.R.
Sprejem slovenskih olimpijcev pri predsednici republike.

"Ob tej priložnosti želim ponovno poudariti pomembnost enotne podobe naših športnikov. Enotnost barv in izraža našo povezanost, ponos in pripadnost. Zato pozivam vse športne zveze in organizacije, da zagotovimo, da bodo naši športniki na vseh mednarodnih tekmovanjih nastopali v enotnih barvah, ki simbolizirajo našo državo."

"Spoštovane olimpijke in olimpijci, želim vam še veliko uspehov na vaši nadaljnji poti. Naj vas spremljajo zdravje, sreča in neizmerna volja za doseganje novih ciljev. Naj vas vodita športni duh in ljubezen do športa, ki ste ju že velikokrat izkazali. Imate to, tudi v prihodnje! Srečno!" je zaključila Pirc Musar.

Sprejema športnikov pri predsednici se je v imenu vlade udeležil njen podpredsednik ter minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon. Zbranim športnikom je čestital za borbene, pogumne in osupljive nastope in jim tudi v prihodnje zaželel obilo športnih uspehov, so sporočili z vladnega urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Posebno slavje tudi v Kopru in Slovenj Gradcu

Občini Slovenj Gradec in Koper bosta za svoja najbolj slavna olimpijca Janjo Garnbret in Tonija Vodiška slavnostna sprejema pripravili v torek, 13. avgusta. Kajtar bo someščane pozdravil ob 19. uri v Taverni, kjer pričakujejo tudi preostale koprske olimpijce, športna plezalka pa ob 18. uri v središču mesta.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste