Povečano število nelegalnih prehodov meje

Tihotapci so spremenili svoj način delovanja

M. Ž.
25. 7. 2024, 21.30
Deli članek:

Postopke v novem registracijskem centru na Obrežju, ki spada v območje Policijske postaje za izravnalne ukrepe Novo mesto (PPIU), bodo predvidoma začeli opravljati še ta mesec. Za objekt so pridobili potrebna soglasja, so pojasnili na Policijski upravi (PU) Novo mesto.

M. L.
Novi registracijski center na Obrežju bo kmalu odprl svoja vrata.

»S tem bomo na eni lokaciji lažje zagotavljali tolmače in ob obravnavi mladoletnikov brez spremstva uslužbencev centrov za socialno delo. Gre torej za pomembno točko, na kateri bomo na enotnem kraju, pod enotnim vodstvom izvajali vse potrebne ukrepe za registracijo tujcev, ki nedovoljeno prestopijo državno mejo,« poudari Bojan Tomc, vodja oddelka za državno mejo in tujce na PU Novo mesto.

Bobo
Število nedovoljenih prestopov meje se povečuje.

Število nedovoljenih prestopov meje se povečuje. Na območju PU Novo mesto je do konca junija na nedovoljen način v državo vstopilo 17.678 tujcev (90 odstotkov teh prehodov v Posavju), kar je za 20 odstotkov več kot v istem obdobju lani in 85 odstotkov vseh letošnjih nezakonitih prihodov v Slovenijo. Med tujci je največ Sircev, in sicer 5886 (lani v celotnem letu 610), sledijo državljani Afganistana, Maroka in Turčije. Lani so bili na prvem mestu Maročani, nato pa državljani Bangladeša, Pakistana, Rusije in Kube.

Tihotapci spremenili način dela

V prvih šestih mesecih so policisti PU Novo mesto v 85 primerih prijeli 98 tihotapcev, ki so na nezakonit način pomagali v državo vstopiti 619 osebam. Med tihotapci sta bila tudi Slovenec in Ukrajinec, ki je imel začasno zaščito v Republiki Sloveniji, največ pa je bilo državljanov Romunije, Ukrajine, Srbije in Turčije. Tihotapci prihajajo iz 25 različnih držav. »V zadnjih treh mesecih sicer zaznavamo zmanjšanje tihotapstva prek državne meje. Tihotapci so spremenili svoj način delovanja; tujce čez Hrvaško pripeljejo do državne meje in tu izstopijo iz vozil. Nato jih usmerijo prek meje in jim dajo navodila, naj takoj poiščejo policijo in zahtevajo azil, kar tudi dejansko storijo. Migranti vedo, da jih bodo odpeljali v azilni dom Ljubljana, od tam pa bodo naslednji dan ali v dveh dneh odšli naprej, proti ciljni državi,« navede Tomc.

M. L.
Bojan Tomc pravi, da so tihotapci ljudi v zadnjem času spremenili način delovanja.

Od uvedbe ponovnega nadzora na državni meji s Hrvaško so na območju PU Novo mesto v okviru začasne mejne kontrole zavrnili vstop 346 osebam, najpogosteje zato, ker niso imele ustrezne potovalne listine oziroma so poskušale prestopiti državno mejo brez potrebnega vizuma. Zaradi prepovedi vstopa v schengensko območje pa so vstop zavrnili v 24 primerih.

Ker je število nedovoljenih prehodov državne meje na območju PU Novo mesto oziroma PP Brežice najvišje v državi, si tako vodstvo policije kot policijske uprave še posebno prizadevata za zagotavljanje ustreznih pogojev dela policistk in policistov. »Naš glavni namen je, da tujcem preprečimo nedovoljene prehode oziroma jih pridržimo neposredno po prestopu meje, s čimer zmanjšujemo možnosti, da pridejo v stik z lokalnim prebivalstvom,« izpostavi Bojan Tomc. Policistom PPIU Novo mesto in PP Brežice pri delu pomagajo vodniki službenih psov, vpoklicujejo pripadnike pomožne policije, naloge opravljajo policisti Specializirane enote za nadzor državne meje, pogosto so na terenu policisti postaj konjeniške policije iz Ljubljane in Maribora, v pomoč pa so jim vsa razpoložljiva tehnična sredstva, območje ob meji nadzirajo tudi s policijskim helikopterjem.

Estrada

monika avsenik pl
Pevka, učiteljica, fotografinja

Monika Avsenik spregovorila o bremenu, ki ga nosi njen priimek, in enem od bolj bolečih trenutkov v karieri

jodie foster
V eni sezoni

Seriji Shogun rekordnih 18 emmyjev

dominik bagola
Dominik Bagola - Balladero

Letos so ga presenetile lastovke, v spominu ima še kačo

andrej hofer
Konec poletja

Kaj znanega voditelja spravi v manjši obup

matjaž javšnik
Srce je dobro

Matjaž Javšnik se ne more zrediti

sveča, prometna nesreča
Smrt glasbenega pionirja

Poslovil se je legendarni slovenski glasbenik "Zoran, za prijatelje tudi Crni"

Zanimivosti

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast

kotna sedežna garnitura
Vsestransko uporabne

Poznate vse prednosti kotnih sedežnih garnitur?

renato-volker
Gejevski aktivist, komik, šank filozof

Hiral na mariborski onkologiji, dobil videnje in začel pisati

jedilno olje
Reckiliramo

Kaj storite z oljem, ki ostane po koncu priprave obroka?

cedevita-olimpija, basket-preparty
1. oktober

Vsi v Stožice na nepozaben spektakel!