Po napadu na učenca

Varnostnik na hodniku, policisti pred šolo, starši bolj pomirjeni

G.G./STA
13. 6. 2024, 13.11
Posodobljeno: 13. 6. 2024, 13.13
Deli članek:

Po napadu na učenca 9. razreda na Osnovni šola Velika Dolina je brežiški župan Ivan Molan za ponedeljek sklical varnostni sosvet.

Dolenjski list
Večina otrok se je, potem ko so bili v torek pri pouku le štirje od 130 učencev, vrnila v šolo

Vodja operativno-komunikacijskega centra PU Novo mesto Robert Perc je potrdil, da so se policisti policijske postaje Brežice "organizacijsko in kadrovsko prilagodili tako, da je v bližini osnovne šole v določenem času povečano število policistov oziroma policijskih patrulj". Perc je dejal tudi, da bodo v prihodnjih dneh varnostne ukrepe prilagajali "razvoju situacije in tako ohranjali varnost otrok in vseh ostalih v šoli".

Za dodatno varnost je po besedah ravnateljice OŠ Velika Dolina Anje Zevnik poskrbljeno z dežurstvom učiteljev po šolskih hodnikih. "Poleg tega imamo na šolskem hodniku varnostnika skozi ves učno-vzgojni proces, imamo pa okoli šole tudi policiste, ki nadzorujejo stanje in zaokrožijo tudi malo okrog šole po okoliških vaseh, se zopet vrnejo, tako da je za varnost nekako poskrbljeno," je za STA dejala Zevnik in poudarila, da so otroci, zaposleni in starši bistveno bolj pomirjeni kot v začetku tedna.

14-letnik ne bo imel trajnih fizičnih posledic

Zevnik je dejala, da podatkov o zdravstvenem stanju napadenega učenca nima. So pa mediji v sredo poročali, da je poškodovani 14-letni učenec že v domači oskrbi in da ne bo imel trajnih fizičnih posledic. Glede napadalca pa je Zevnik povedala, da so ga "odstranili iz šole in tako zagotovili varnost ostalim deležnikom šolanja". Zagotovila je, da bo učni proces zanj v prihodnosti potekal po prilagojenem načinu in da ne bo v stiku z ostalimi učenci, ni pa jasno ali se bo šolal v istem šolskem poslopju. Večina otrok se je, potem ko so bili v torek pri pouku le štirje od 130 učencev, vrnila v šolo, je dejala Zevnik. Dodala je tudi, da je zadovoljna s sodelovanjem šole s pristojnimi institucijami.

Župan občine Brežice Ivan Molan je za STA dejal, da je občina najela varnostno službo, ki je stalno prisotna na šoli, hkrati pa je opozoril na omejene pristojnosti občine glede varnosti, saj je ta v pristojnosti ministrstev in policije. Molan je zatrdil tudi, da bo učencem, njihovim staršem in zaposlenim na šoli občina zagotovila psihosocialno pomoč.

Brežiški župan bo zaradi napada za ponedeljek sklical občinski varnostni sosvet, kjer po županovih navedbah sodelujejo policija, socialne institucije, komisija za romsko problematiko, svetniki in ostali. Razpravljali bodo o nadaljnjih varnostnih ukrepih. Obenem je povedal, da se zavzema za več sodelovanja 11 županov in županj dolenjskih, belokranjskih in posavskih občin, ki so lani poleti v državni zbor vložili zakonodajne spremembe, katerih namen je ureditev razmer otrok in mladine iz težavnih socialnih okolij, tudi romskih. Iz Krajevne skupnosti Velika dolina pa so medtem sporočili, da bo v ponedeljek v prostorih OŠ Velika Dolina potekala izredna seja svetov okoliških krajevnih skupnosti in sveta staršev. Na seji bodo med drugim oblikovali stališča in sklepe svetov v zvezi z aktualno problematiko in zagotavljanjem varnosti na šoli.

Stanje v Veliki Dolini je ob prihodu na današnjo sejo vlade ocenil tudi minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda. Dejal je, da je v omenjenem primeru ravnateljica šole pravilno postopala, odkrivanje vzrokov za dogodek pa je zdaj na drugih pristojnih institucijah. Ko bo znanih več informacij, pa bo možno tudi nadaljnje primerno ukrepanje, je dodal.

O tem, ali bi vlada vendarle lahko kakorkoli pristopila k preprečevanju podobnih situacij, tudi z zakonodajo, ki ureja romska vprašanja, pa je minister dejal, da ministrstvo za vzgojo in izobraževanje pri tej temi zgolj podaja predloge, in denimo zagotavlja izobraževanje otrok iz romskih skupnosti, poseganje v kakršenkoli druge pravice skupnosti pa ni v pristojnostih resorja, ki ga vodi sam.

Zanimivosti

krava bipa
Zgolj pasla zijala

Po trgovskem centru na Krku se je sprehajala krava

aleksander veliki_1
Visoka pričakovanja

Kako je Aleksander postal Veliki

trump-sneakers
Tržna priložnost

Podjetje v Trumpovi lasti prodaja superge na katerih je podoba okrvavljenega obraza Donalda Trumpa po streljanju na shodu

prototip, vesoljska-obleka, nasa
Inovacija

Iz urina v okusno vodo v petih minutah

ulla, ulla-serumi, serumi, zdravje, poletje
Zanimivosti

10 poletnih nasvetov za zdravo in sijočo kožo

huawei, huawei-pura-70-ultra, pura-70
Športni fotograf Luka Vovk o Huawei Pura 70 Ultra

Osupljiva moč Huawei Pura 70 Ultra skozi oči fotografa Luka Vovka