Večje število odhodov

Velika sprememba: avtobus iz Ljubljane bo hitreje na Bledu in v Bohinju

A.S./STA
27. 5. 2024, 14.34
Posodobljeno: 27. 5. 2024, 15.27
Deli članek:

S 1. julijem bo začel veljati nov model medkrajevnih avtobusnih linij, ki poleg prilagoditev nekaterih obstoječih linij med drugim predvideva tudi večje število odhodov, je v izjavi za medije dejal direktor Družbe za upravljanje javnega potniškega prometa (DUJPP) Miran Sečki. Zaživel je tudi nov portal z informacijami o voznih redih.

Sašo Švigelj
Fotografija je simbolična

Vlada je družbo ustanovila julija 2022, s 5. novembrom lani pa je prevzela pristojnosti za upravljanje javnega potniškega prometa. Družba je od ministrstva za okolje, podnebje in energijo prevzela taktično raven, ki zajema nadzor in upravljanje javnega potniškega prometa, med drugim tudi oblikovanje voznih redov.

Tako so pripravili nove vozne rede za medkrajevne avtobuse, ki bodo v uporabi s 1. julijem letos, ko se začnejo izvajati nove koncesije. Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je namreč lansko jesen podpisalo pogodbe za izvajanje javne službe v linijskem prevozu potnikov s štirimi izbranimi koncesionarji, in sicer s podjetji Arriva, Avtobusni promet Murska Sobota, Javno podjetje Ljubljanski potniški promet in Nomago, je v današnji izjavi za medije spomnil Sečki. "V zadnjem času se je pojavilo kar nekaj informacij, da določene medkrajevne povezave niso najbolj ustrezne, da dijaki in šolarji ostajajo na postajah. Menimo oziroma smo prepričani, da bo z novim sistemom, ki začne veljati s 1. julijem, bistveno drugače, saj smo v novem konceptu upoštevali vse dosedanje težave, občutno smo povečali število odhodov, prilagajali smo tudi določene linije," je dejal Sečki.

V tej luči je izpostavil spremembe na relacijah Koper-Ljubljana in Kranj-Ljubljana, kjer trenutno prihaja do prezasedenosti avtobusov. Na prvi liniji so tako med drugim uvedli enourni interval, ki se bo izvajal od ponedeljka do petka, ter povečali število voženj s trenutnih 24 na 32.

Mimo Kranja po avtocesti

Na Gorenjskem pa bodo po 1. juliju določene avtobusne povezave iz Bohinja in Bleda proti prestolnici preusmerjene mimo Kranja. Po pričakovanjih pristojnih se bo čas potovanja za potnike iz smeri Bohinja, Bleda in Radovljice skrajšal za 20 minut. Bistveno več voženj med Kranjem in Ljubljano bo prav tako potekalo po avtocesti, in ne po lokalni cesti. Kako točno bodo novi vozni redi izgledali, še ni znano, saj potekajo zadnja usklajevanja s koncesionarji in občinami. Bo pa novi sistem po prepričanju Sečkega bolje prilagojen potnikom.

Pri pripravi novih voznih redov so na nekaterih linijah uporabili tudi sistem taktnih voznih redov. Tako so poleg že omenjenega enournega intervala na liniji Koper-Ljubljana uvedli tudi polurni interval v Zasavju, med Trbovljami in Hrastnikom, je dejal Sečki.

Nedavno je pod okriljem Nacionalnega centra za upravljanje prometa zaživela tudi spletna stran simo.si. Preko te spletne strani so uporabnikom na voljo podatki o vseh voznih redih in načrtovalec poti. Spletna stran bo kmalu na voljo tudi v obliki aplikacije za pametne telefone. Z novim koncesijskim obdobjem se na področju avtobusnega potniškega prometa obenem prehaja iz neto modela v bruto model financiranja. To po navedbah ministrstva pomeni, da bo država financirala vse stroške izvajanja gospodarske javne službe, obenem pa bo pobirala tudi vse prihodke od prodanih vozovnic. Naslednji korak, ki zdaj čaka družbo, je vstop v železniški potniški sistem. Vozni red v železniškem voznem redu do konca leta 2025 sicer ostaja takšen, kot je, saj Slovenske železnice vozne rede pripravijo za leto in pol vnaprej, je pojasnil Sečki. So pa pri sestavljanju novih voznih redov upoštevali predvideni železniški vozni red. V Družbi za upravljanje javnega potniškega prometa so že sestavili delovno skupino, ki je začela usklajevanje s Slovenskimi železnicami. Končni cilj pa je integracija obeh sistemov javnega potniškega prometa.

Zanimivosti

krava bipa
Zgolj pasla zijala

Po trgovskem centru na Krku se je sprehajala krava

aleksander veliki_1
Visoka pričakovanja

Kako je Aleksander postal Veliki

trump-sneakers
Tržna priložnost

Podjetje v Trumpovi lasti prodaja superge na katerih je podoba okrvavljenega obraza Donalda Trumpa po streljanju na shodu

prototip, vesoljska-obleka, nasa
Inovacija

Iz urina v okusno vodo v petih minutah

ulla, ulla-serumi, serumi, zdravje, poletje
Zanimivosti

10 poletnih nasvetov za zdravo in sijočo kožo

huawei, huawei-pura-70-ultra, pura-70
Športni fotograf Luka Vovk o Huawei Pura 70 Ultra

Osupljiva moč Huawei Pura 70 Ultra skozi oči fotografa Luka Vovka