Vladimir Putin

Rusija pričenja vaje z jedrskim orožjem

A. M.
21. 5. 2024, 19.31
Posodobljeno: 21. 5. 2024, 19.31
Deli članek:

Rusija je danes v bližini Ukrajine začela vojaške vaje s taktičnim jedrskim orožjem. Namen vaj je krepitev pripravljenosti vojske za zagotavljanje suverenosti in ozemeljske celovitosti Rusije, je pojasnilo obrambno ministrstvo v Moskvi in dodalo, da so vaje odgovor na provokativne izjave in grožnje nekaterih zahodnih voditeljev.

Profimedia
Rusko jedrsko orožje

Vaje potekajo v južnem vojaškem okrožju, je sporočilo obrambno ministrstvo, ne da bi navedlo natančno lokacijo vojaških vaj. Omenjeno okrožje sicer obsega tudi zasedena ukrajinska ozemlja Doneck, Herson, Lugansk, Zaporožje in Krim.

Ministrstvo je prav tako objavilo posnetke, na katerih je bilo videti tovornjake, ki prevažajo rakete do izstrelišča, in vojake na letališču, ki so bombnik pripravljali za namestitev jedrske bojne glave.

Ob tem je dodalo, da gre za 'prvo fazo' vaje, ki vključuje vadbo natovarjanja vozil, vožnjo do izstrelišč in opremljanje letal s hipersoničnimi raketami kinžal, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Generalštab ruskih oboroženih sil je po ukazu predsednika Vladimirja Putina priprave na vaje s taktičnim jedrskim orožjem začel že v začetku meseca. Izvedbo vaj so v Moskvi utemeljili s provokativnimi izjavami nekaterih zahodnih voditeljev.

"Jasno je, da govorimo o stališčih Macrona in britanskih politikov. Govorijo o pripravljenosti in celo o nameri, da napotijo oborožene sile v Ukrajino, kar je z drugimi besedami soočanje Natovih vojakov z rusko vojsko. To je popolnoma nov krog zaostrovanja napetosti," je v začetku meseca dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Putin sicer retoriko jedrskih groženj uporablja vse od začetka invazije na Ukrajino. Februarja je denimo v svojem govoru o stanju v državi opozoril na resnično tveganje jedrske vojne. Lani pa je Rusija preklicala ratifikacijo pogodbe o celoviti prepovedi jedrskih poskusov in prekinila sodelovanja z ZDA pri pogodbi o omejevanju strateške jedrske oborožitve Novi Start.

Zanimivosti

krava bipa
Zgolj pasla zijala

Po trgovskem centru na Krku se je sprehajala krava

aleksander veliki_1
Visoka pričakovanja

Kako je Aleksander postal Veliki

trump-sneakers
Tržna priložnost

Podjetje v Trumpovi lasti prodaja superge na katerih je podoba okrvavljenega obraza Donalda Trumpa po streljanju na shodu

prototip, vesoljska-obleka, nasa
Inovacija

Iz urina v okusno vodo v petih minutah

ulla, ulla-serumi, serumi, zdravje, poletje
Zanimivosti

10 poletnih nasvetov za zdravo in sijočo kožo

huawei, huawei-pura-70-ultra, pura-70
Športni fotograf Luka Vovk o Huawei Pura 70 Ultra

Osupljiva moč Huawei Pura 70 Ultra skozi oči fotografa Luka Vovka