Za namestitev vsaj dveh hitrostnih ovir

Krožna cesta je dirkališče za nevarne voznike

Nataša Hlaj
25. 9. 2023, 21.51
Deli članek:

Stanovalci, ki živijo ob Krožni cesti v Žusterni, opozarjajo na nevarno vožnjo prehitrih voznikov avtomobilov in motorjev. Predlagajo, da jih koprska občina »umiri« z ureditvijo krožišča ob izteku Kozlovičeve ulice na Krožno cesto in namestitvijo vsaj dveh hitrostnih ovir.

Nataša Hlaj
Stanovalci ob Krožni cesti v Žusterni pravijo, da cestni dirkači ogrožajo prometno varnost na tem območju.

Krajani ugotavljajo, da je odsek med Kozlovičevo ulico in ulico Dolga reber eden redkih, ki razen prometnega znaka nima nobene druge fizične omejitve hitrosti. To se po njihovih besedah odraža v prehitri vožnji rednih in občasnih voznikov motornih vozil. Pravijo, da je cesta široka, dokaj ravna, dolga in navidezno pregledna. Vse to pa omogoča visoke hitrosti vseh motornih vozil, so kritični domačini.

»Počutimo se vse manj varne, prav tako nas skrbi varnost drugih udeležencev v prometu, predvsem pešcev in otrok. Nič manj ogroženi niso tudi vozniki motornih vozil, ki se na cesto vključujejo iz drugih cest, stranskih ulic ali zasebnih in javnih parkirišč,« opozarja stanovalka ob Krožni cesti in ena od podpisnic pobude za ureditev razmer Damjana Flego. Pravi, da je ta cesta postala dirkalni poligon tudi za nedomačine, torej voznike od drugod, ki si dajo duška pri pritiskanju na plin.

Krajani so prepričani, da bi lahko z varnostnega vidika zadeve uredili z gradnjo krožišča ob izteku Kozlovičeve ulice na Krožno cesto. Zgledujejo se po dobri praksi krožišč na že urejenem zgornjem delu Krožne ceste, natančneje pri domu upokojencev in pri garažni hiši. V koprski občini pa ne delijo enakega mnenja. Pravijo, da je ta zamisel neuresničljiva, ker je na tej lokaciji premalo prostora za umestitev primernega krožišča.

Prestrm klanec za hitrostne ovire?

Krajani sicer predlagajo namestitev hitrostnih ovir na enem ali več prehodih za pešce na Krožni cesti, saj menijo, da bi tudi takšen ukrep prispeval k zmanjšanju hitrosti cestnih dirkačev. Je občina takšni rešitvi bolj naklonjena? Pojasnjujejo, da bodo krajevni skupnosti Žusterna podali možne oziroma primerne rešitve za umirjanje hitrosti, ki jih bo krajevna skupnost lahko predlagala kot prednostno v načrtu naložb za prihodnje leto.

»Iz občinskih pisarn pričakujem pozitivne in konstruktivne predloge in to čim prej, saj o tej problematiki razpravljamo že pet let,« je jasen predsednik sveta KS Žusterna Igor Čurin. Čudijo ga pomisleki koprske občine, češ da na tej lokaciji ni izvedljiva namestitev cestne grbine, saj je naklon ceste prevelik. »Takšne razlage me ne prepričajo. Mislim, da je to mogoče, le najti je treba primerno gradbeno rešitev,« ocenjuje.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov