Skupaj na čolnu

Generalni direktor policije se zasebno druži s policisti, ki v njegovem imenu preganjajo kritike oblasti

Primož Cirman, Tomaž Modic, Vesna Vuković/Necenzurirano.si
8. 2. 2022, 12.47
Deli članek:

V javnosti še vedno odmeva primer nekdanjega predsednika državnega zbora in ministra Pavla Gantarja, ki mora zaradi opozarjanja na čezmerno uporabo sile med protesti proti vladi oktobra lani plačati 250 evrov kazni.

Bobo
Generalni direktor policije Anton Olaj in minister za notranje zadeve Aleš Hojs

Facebook/STA
Skupaj so se družili 4. julija, med prireditvijo Dolenjski dnevi na Krki, ki jo vsako leto organizira občina Straža.

Prijavo proti njemu je vložil generalni direktor policije Anton Olaj, in to na policijsko postajo v Dolenjskih Toplicah. Zdaj je jasno, da je to storil, ker ima tam prijatelje.

To dokazujejo fotografije, ki jih objavljamo danes. Na njih je mogoče videti Antona Olaja v družbi komandirja Policijske postaje Dolenjske Toplice Tomaža Agniča in njegovega namestnika Boštjana Klobučarja. Družili so se 4. julija, med prireditvijo Dolenjski dnevi na Krki, ki jo vsako leto organizira Občina Straža. Olaj se je s komandirjem policijske postaje v Dolenjskih Toplicah in njegovim namestnikom udeležil spusta po Krki. V gumenjaku so sedeli skupaj z dolgoletnim vodjo lokalnega odbora SDS v Novem mestu Bojanom Kekcem in direktorjem tamkajšnje policijske uprave Janezom Ogulinom

Manj kot tri mesece pozneje je Olaj na isto policijsko postajo vložil prijavo proti Gantarju, ki se je končala z izrekom prekrškovne globe. Vse to postavlja pod velik vprašaj neodvisnost, s tem pa tudi zakonitost vodenja postopka proti Gantarju. To je tudi nov močan indic, da je šlo v primeru Gantar za politično zlorabo policije v želji disciplinirati najglasnejše kritike Antona Olaja, ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa in vlade Janeza Janše.

Gantar kritičen do ravnanja policije med protesti

Kot je znano, je policija takoj po zamenjavi oblasti leta 2020 postala ena glavnih tarč SDS. Prišlo je do politične čistke in vodstvenih zamenjav z zvestimi in poslušnimi kadri. Januarja lani je vodenje policije prevzel Olaj, pred tem državni sekretar pri Hojsu, ki je ves čas zahteval ostrejše ukrepanje policistov zoper protestnike. Petega oktobra lani so izbruhnili spopadi med peščico udeležencev protestnega shoda proti pogoju PCT in policijo, ki so ji številni očitali čezmerno uporabo solzivca in drugih prisilnih sredstev.

Eden od teh je bil tudi Pavel Gantar. »Res je! Po mestu krožijo organizirane tolpe državljanov, ki na nič hudega sluteče ljudi mečejo solzivec in jih polivajo z vodo!« je 9. oktobra ironično zapisalna družbenem omrežju Twitter. Šlo je za odziv na objavo sestre uršulinke Marjete Pije Cevc, v kateri je ta potarnala, da je življenje v mestu zaradi demonstrantov postalo težje. Gantar ji je pritrdil, a opozoril, da za to niso krivi le protesti, ampak tudi način, kako jih policija poskuša zatreti.

Toda Olaja s tem ni prepričal. »V zadnjem času je v javnosti zaslediti pojave zaničevanja policije in policistov. Imenuje se jih z nacisti, fašisti, organizirana tolpa itd. Včeraj sem zadolžil določene policiste za aktivnejše zoperstavljanje tovrstnim negativnim pojavom. Napovedujem ničelno toleranco se je takrat odzval Olaj. Med prvimi njegovimi tarčami je bil Gantar.

Twitter
Odločba o prekršku Pavlu Gantarju, globa: 250 evrov.

Hojsovi kadri znova uvajajo verbalni delikt

Šele iz odločbe o prekršku, ki jo je prejšnji mesec prejel Gantar, je razvidno, koga je imel Olaj v mislih, ko je govoril o »določenih policistih«. Gantarja je namreč prijavil Policijski postaji v Dolenjskih Toplicah, ki spada pod novomeško policijsko upravo. To je do leta 2010 vodil Olaj. Fotografije razkrivajo, da se s temi policisti tudi zasebno druži. Tudi v času, ko je zapustil policijske vrste, je bil z njimi v stikih. Olaj je namreč član varnostnega sosveta Občine Straža, ki spada v območje policijske postaje v Dolenjskih Toplicah. Njen komandir Agnič pa je član sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu.

Olaj je Gantarja prijavil, ker naj bi mu vsebina Gantarjevega zapisa povzročila »občutek prizadetosti«. Šlo naj bi za objektivno žaljiv zapis, saj naj bi avtor zapisa posegel v njegove osebne pravice in se do njega žaljivo vedel, ker je policist z dolgoletnim delovnim stažem na najrazličnejših delovnih mestih v policiji. Gantar je zatrdil, da njegov zapis spada v ustavno zajamčeno pravico svobode govora. Dogajanje je pospremil s komentarjem »člen 133«. Tako ga je primerjal z zloglasnim 133. členom kazenskega zakonika nekdanje Jugoslavije o sovražni propagandi, med ljudmi bolj znanim po ponarodeli oznaki »verbalni delikt«.

To ni bil edini postopek, ki ga je Olaj sprožil proti kritikom. Poleg Gantarja je ovadil poslanca Socialnih demokratov Matjaža Nemca, sicer predsednika Komisije za nadzor obveščevalnih  in varnostnih služb. Nazadnje je sprožil kazenski pregon uporabnika Twitterja z imenom Amarok Subalpinezaradi suma kaznivega dejanja razžalitve.

Kar velja za Gantarja, ne velja za Hojsa

Mnogo bolj strpen je Olaj do žalitev, ki prihajajo iz ust njegovega šefa. Aleš Hojs je denimo lani jeseni policiste in vojake, ki se ne cepijo, označil za »mevže«. Še pred tem je policistke in policiste na družbenem omrežju Twitter označil za »lenuhe«. V začetku lanskega leta je začel javno objavljati njihove plače, tudi tistih zaposlenih, katerih identiteta bi morala ostati tajna.

V Sindikatu policistov Slovenije so zato Olaja pozvali, naj zaščiti integriteto policije in se odzove na ministrove izjave. Nazaj so dobili dopis, v katerem piše, da se je policija vedno odzvala, »ko je bila ogrožena integriteta posameznih zaposlenih ali sistema kot celote«. Ustrezne službe v policiji pa menda take primere proučijo. Po dostopnih podatkih proti Hojsu ni ukrepal.

»Imam se za tolerantno osebo. Razumem tudi, da sem dolžan glede na trenutni položaj sprejemati večjo stopnjo kritičnosti javnosti, vendar pa kot predstojnik policije moram odreagirati na neupravičene verbalne 'napade' na policiste, ki samo pošteno in predano opravljajo svoje delo je Olaj pred dnevi povedal v pogovoru za portal Domovina.je. To pomeni, da se mu Hojsove besede kot enemu redkih ne zdijo žaljive ali pa se z njimi strinja.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste