Slovenija

Puntarji ponosni na Branka, Igorja in Andreja

Polona Krušec
3. 12. 2015, 16.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Na slovesnosti ob dnevu vrnitve Primorske k matični domovini v Tolminu so izžvižgali Pahorja in Brgleza. Dejanje, s katerim so Slovenski puntarji opozorili na stanje v državi, je nekatere drago stalo – oglobili so jih. To jim ne jemlje moči, jo le še krepi. Tu so, da gradijo boljši jutri.

Andrej Pezdir
Slovenski puntarji na slovesnosti v Tolminu.

»Tolminski žvižgači smo doživeli svoj epilog,« je dogodke, ki so v tej zgodbi sledili, komentiral Lojze Podobnik, član Slovenskih puntarjev, tiste skupine, ki je na omenjeni slovesnosti septembra letos jasno pokazala, kako zavzeti borci za boljši jutri so v njej in kako veliki nasprotniki kapitalizma, v katerem vidijo zlo človeštva. Niso pa izgredniki in huligani, za kakršne so jih po dejanju označili mnogi, ampak so civilno gibanje z jasnimi smernicami in željo po spremembah.

osebni arhiv
Lojze Podobnik razmišlja in razlaga o ozadju zgodbe Tolminskih žvižgačev.

Kazen za žvižganje

Država je za motenje tolminske prireditve zahtevala »davek«, zato je, kot je pojasnil Lojze Podobnik, naročila, da organi pregona poiščejo in identificirajo storilce prekrška in jih oglobijo. »Policijska postaja Tolmin je brez posebnega truda ali zbiranja obvestil in materialnih dokazov izmed vseh prisotnih žvižgačev izluščila tri puntarje in vsakega oglobila z denarno kaznijo v višini 250 evrov,« razloži sogovornik.

Plačilne naloge so izpisali in kršiteljem izročilišelekonec oktobra, kar pomeni, da so potrebovali skoraj mesec in pol, da so identificirali in zbrali materialne dokaze za storjeni prekršek. »Vsi trije kršitelji so osebe, ki so jih policisti poznali že prej, so namreč domačini, eden od njih je bil nekoč celo njihov sodelavec.«

Ukazi »od zgoraj«

»Dvomimo, da so možje v modrem tako neproduktivni pri izvajanju nalog. Lahko pa tudi, saj so bili na prireditvi, a niso ukrepali. Razlog, zakaj niso, je zavit v meglo, iz katere pa štrli ukaz nadrejene instance,« svoje razmišljanje predstavi Lojze Podobnik. Naš sogovornik se še sprašuje, ali to morda ne diši po stalni praksi, ki je zakoreninjena v našem pravosodnem sistemu?!

Tolminski žvižgač– puntarjiso se zavestno odločili za takšen protest na prireditvi, ker so ocenili, da lahko le tako predsednika države Boruta Pahorja in predsednika državnega zbora Mirana Brgleza opozorijo, da se ne strinjajo z njuno politiko in da sta po njihovem videnju nezaželena na takšnih prireditvah. »Mar ni to naša pravica in tudi dolžnost,« se še na glas sprašuje Podobnik.

Spoštljivi in odgovorni

Kot še pojasni v nadaljevanju, je pomembno, da tako narod kot država dobro razumeta njihovo dejanje, saj namen žvižganja ni bil motenje proslave, saj so puntarji ljudje, ki spoštujejo zgodovino slovenskega ljudstva – partizane in vse, kar je povezano z njimi. »Ponosni smo, da smo socialisti, da spoštujem vrednote upora in narodnoosvobodilnega boja. Ponosni smo, da ljubimo domovino in sanjamo o boljšem svetu.«  

Vsi smo lutke sistema

Naš sogovornik bi ob tej priložnosti in navezavi na zgodbo rad spoštljivo nagovoril policiste. »Tudi vi se ne strinjate z državno politiko in ste tako kot mi le lutke sistema, ki dopušča, da nas delajo sužnje in drugorazredne državljane. In ravno zaradi tega stavkate, mar ne? Naj bo vašprotest usmerjen v človeka, ki je temelj vsake družbe, in zavedajte se, da niste samo del državnega aparata. Tudi vam ne sme biti vseeno, kaj se dogaja v skorumpirani družbi. Tudi nam ni vseeno, kaj vlada misli o vas,« možem postave veli Podobnik in doda, da je država, v kateri stavkajo delavci, ki so odgovorni za red, zaščito in varnost, ničvredna.

Oglobljenim hoteli pomagati poravnati kazni

V znak globokega spoštovanje in odgovornosti so Slovenski puntarji želeli svojim trem oglobljenim članom pomagati plačati kazni, a so ti zbrani denar sočlanom spoštljivo vrnili. Vrednote, na katere so eni in drugi naslonili gesto podaritve in vrnitev, so tiste, ki jih med nami primanjkuje. Vredno posnemanja.

Ponosni na svoje kolege

V tej zgodbi so grešni kozli trije puntarji, ki so skupaj s preostalimi člani zavestno in predvsem odgovorno kršili zakon o javnih zbiranjih. Če ne bo sprememb, puntarji napovedujejo, da jih bo naslednjič še več. »To je našupor za boljši jutri, to je naša govorica, s katero smo in še bomo nagovarjali k uporu širše množice,« še misli sklene Lojze Podobnik.

Na koncu ne pozabi izpostavitisvojih kolegov, soborcev, ki so jih kaznovali. To so Branko Žele, Igor Grahelj in Andrej Rejec. »Ponosen sem, da sem vaš tovariš. Prepričan sem, da bomo puntarji nadaljevali svoj skupni boj,« jim sporoča in doda, da se zavedajo, da lenuhi in komolčarji niso primerni za grešnega kozla.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste