Niti v najhujši nočni mori

Številne obsodbe "mazaške akcije" na vratih ljubljanskega judovskega centra

R.T.
16. 11. 2023, 13.57
Posodobljeno: 9. 1. 2024, 12.48
Deli članek:

V nočnih urah so objestni barbari onesnažili vrata ljubljanskega Judovskega kulturnega centra.

Robert Baruh Waltl
"Grafit" je nastal v nočnih urah.

Na vrata je nekdo narisal Davidovo zvezdo in svastiko ter ju povezal z enačajem. »Niti v najhujši nočni mori si nismo predstavljali, da bomo v enem najbolj miroljubnih evropskih mest kdaj videli sveže narisano svastiko. Še posebej v takšnem kontekstu,« je povedal direktor centra Robert Baruh Waltl, ki je tudi predsednik Liberalne Judovske skupnosti Slovenije. Razume, da so zaradi konflikta med Izraelom in Palestino čustva razgreta, ampak »kaj ima judovski center z neko politiko, z nekim zgodovinskim ozadjem,« se sprašuje Walt.

»To je napad na vse nas, ki živimo v blaginji svobodnega sveta. Naše čudovito mesto in država ne smeta nikoli več doživeti strašljive izkušnje, ki so jo pred 75 leti našim državljanom naredili nacisti. Nacisti in fašisti so umorili več kot 90 000 slovenskih državljanov, med njimi je bilo skoraj 600 Judov. Skupaj se moramo upreti sovraštvu in fanatizmu v naši lepi državi. To ni Bližnji vzhod - Izrael in Palestina. To je naša država. To je Slovenija,« je sporočil Walt, ki je za N1 povedal, da bodo skupaj s policijo pogledali posnetke nadzornih kamer, ki bodo dali odgovor, kdaj točno se je to zgodilo. Domnevjo, da je bil storilec zakrit. Policisti sicer že preiskujejo sum kaznivega dejanja z elementi spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Deveti Festival Hiša strpnosti 2023 - Hiša drugih se je pod okriljem Mini teatra Ljubljana in Judovskega kulturnega centra Ljubljana začel v ponedeljek. Waltl je ob odprtju opomnil, da je letošnja izdaja sovpadla z nadaljevanjem vojne v Ukrajini in dogajanjem v Izraelu in Palestini. Poudaril je, da so proti vsem zločinom nad civilisti. Pozival je Hamas in palestinsko vodstvo, da takoj in brezpogojno izpustijo vse talce, ki so jih ugrabili 7. oktobra in da prenehajo uporabljati civiliste za živi ščit. Kot je zapisal, judovska demokratična država ne sme ogrožati življenj palestinskih civilistov. Ohraniti mora moralni položaj, zaščititi svojo mednarodno legitimnost. Izrael mora jasno dokazati, da je to vojna proti Hamasu, ne proti Palestincem, vojna za življenje in demokratične vrednote, ne za ozemlje. 

Na festivalu želijo s projekcijami filmov, pogovori, izobraževalnimi vsebinami za mlade "okrepiti ideje humanizma, demokracije in harmoničnega razvoja človeškega rodu v ravnovesju z vsemi bitji na našem planetu". Opozoril je, da je sovraštvo do marginaliziranih skupin čutiti tudi danes ter da so neosnovanega sovraštva deležne številne skupine manjšin, kot so skupnosti LGBT, romske ali druge narodnostne manjšine, politično drugače misleči in drugi.

Nemškega veleposlanika "grafit" navdaja z "globokim odporom in zavračanjem"

Sporočilo so skupaj s Slovensko delegacijo pri Mednarodni zvezi za spomin na holokavst obsodili tudi na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve. "Sovražni simboli niso svobodno izražanje mnenj in ne krepijo demokracije, pač pa sovražni govor izjemno škoduje človeškemu dostojanstvu. Naša dolžnost je, da sovražni govor vedno odločno obsodimo in se proti njemu nenehno borimo," je v odzivu zapisala ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon.

Sovražno sporočilo, ki se je na tem mestu pojavilo med tradicionalnim festivalom, ne sme biti odraz naše družbe, temveč mora biti velik opomin, da je potrebno strpno, zavzeto in aktivno nadaljevati s konkretnim delovanjem za strpno družbo, so prepričani na ministrstvu. Poudarili so še, da si je v Sloveniji pomembno venomer aktivno prizadevati za družbo brez sovražnega govora in dejanj, ki bi bila usmerjena zoper kogarkoli.

Nemški veleposlanik Adrian Pollmann je v odzivu na dejanje zapisal, da ga oskrunjenje stavbe judovske skupnosti v Ljubljani navdaja z "globokim odporom in zavračanjem". Pri tem je poudaril, da nič ne opravičuje uporabe svastike, ki je simbol uničenja judovskega življenja."Kar se dogaja na Bližnjem vzhodu, je grozno. Življenje je izgubilo veliko nedolžnih ljudi na obeh straneh. Vendar to nima nikakršne povezave z judovskim življenjem in judovsko skupnostjo v Sloveniji," je zapisal v odzivu. V znak solidarnosti z judovsko skupnostjo v Sloveniji se bodo predstavnice in predstavniki diplomatskega zbora danes ob 17. uri zbrali pred judovsko sinagogo, so še sporočili iz nemškega veleposlaništva.

Na "mazaško akcijo na judovskem kulturnem centru v Ljubljani", kot jo je opisal, se je odzval tudi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. Kot je zapisal, policija oz. policijska uprava Ljubljana preiskuje ta napad. Ostro je obsodil "netenje kakršnegakoli sovraštva, nestrpnosti nad judovsko skupnostjo v Sloveniji" ter izrazil prepričanje, da bo policija čim prej odkrila storilca. Kot je še zapisal, slovenska policija že od samega začetka konflikta na Bližnjem vzhodu nad judovsko skupnostjo, judovskimi pokopališči v Sloveniji in sinagogami opravlja višjo stopnjo nadzora ter kontrole ravno iz razloga, da ne bi prišlo do kakršnega napada. "Jaz tudi ta napad ostro, zares ostro obsojam in si ne želim, da se kakršnokoli tovrstno nasilje še stopnjuje," je zapisal minister. Poklukar meni, da smo "v demokratični družbi vsi zreli, da znamo svoje nestrinjanje ali strinjanje izraziti na demokratičen način, na kulturen in civilizacijski način in tega si v naši družbi, v slovenski družbi ne želimo".

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste