Črna kronika

Po napadu na taksista bo pristal v bolnišnici

robert.marin@svet24.si
4. 9. 2014, 17.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Vid Lubi, ki je 2. maja v ljubljanskih Dravljah s tapetniškim nožem prerezal vrat taksistu Tomažu Starinu, se kritičnega trenutka zaradi večletne zlorabe tablet, mamil in alkohola sploh ne spomni. Ker je 23-letnik poskus uboja zagrešil v stanju neprištevnosti, ne bo pristal za zapahi, ampak v ustrezni ustanovi. Odločitev sodišča bo sicer znana 24. septembra.

Arsen Perić / KMA

Lubijev zagovornik, odvetnik Peter Skubic, je še pred začetkom včerajšnjega naroka predlagal izključitev javnosti zaradi varovanja osebnega in družinskega življenja obdolženca. »Star je 23 let, pred njim je še celo življenje, v katerem pa bo moral marsikaj spremeniti, predvsem pa odnos do ljudi, moral se bo socializirati,« je med drugim dejal Skubic in pristavil, da bi poročanje o primeru škodilo Lubijevi socializaciji.

Arhiv Svet 24
Tožilka Katarina Bergant predloga ni komentirala, odločitev je prepustila sodnikom, ti pa so se po kratkem posvetu odločili, da javnost ne sme biti prisotna v razpravni dvorani le med zaslišanjem sodnega izvedenca psihiatrične stroke.

Obdolženi se pred sodiščem ni želel niti zagovarjati niti odgovarjati na vprašanja, v preiskavi pa je priznal, da ima težave z odvisnostjo in da je kritičnega dne pijan in zadet kolovratil po Ljubljani. 

V nadaljevanju je tožilka prebrala predlog za izrek obveznega psihiatričnega zdravljenja v ustrezni ustanovi. Kot je bilo slišati, se je mladeniču zaradi večletne zlorabe tablet, mamil in alkohola povsem omračil um, tako da v kritičnem trenutku »ni mogel razumeti svojega dejanja in ni mogel obvladati svojega ravnanja«. S tapetniškim nožem je taksistu na vratu narisal šestinpolcentimetrski nasmeh, nato pa ga je z neznanim predmetom še zabodel v rano in pobegnil s kraja zločina.

Arsen Perić / KMA
Obdolženi se pred sodiščem ni želel niti zagovarjati niti odgovarjati na vprašanja, v preiskavi pa je priznal, da ima težave z odvisnostjo in da je kritičnega dne pijan in zadet kolovratil po Ljubljani. Napada na taksista se sploh ni spomnil, šele ko si je po zločinu na Petrolu naročil pico, je ob pogledu na krvave roke in oblačila pomislil, da je storil nekaj groznega. Na vprašanje sodnice Deane Fekonja, kako gleda na dogodek danes, je odvrnil: »Kot na neki ekstrem, za katerega nisem mislil, da ga bom kdaj v življenju dosegel. Nerealno se mi zdi vse skupaj.«

Sodišče je včeraj zaslišalo tudi občana, ki sta taksistu kot prva priskočila na pomoč, in natakarico iz Nebotičnika, kjer je pred incidentom popival Lubi.

Oče obdolženca se je strinjal z branjem izjave v preiskavi, kjer je povedal, da sta z ženo leta 2011 opazila, da ima težave z odvisnostjo, zaradi česar se je pozneje večkrat brez uspeha zdravil. Povedal je tudi, da sin nikoli ni bil problematičen v smislu, da bi se pretepal, da je agresijo vselej usmerjal vase in da je večkrat poskušal storiti samomor. Stanje doma je postajalo nevzdržno, zato sta ga na začetku letošnjega leta izselila. Mama obdolženca je bila v preiskavi bolj redkobesedna, njeno izpoved je prekinil jok, na sodišču pa je včeraj med drugim povedala: »Upam, da je to zadnje dejanje Vidove odvisniške poti. Verjamem, da z ustreznim zdravljenjem lahko pride na pravo pot in zaživi življenje kot mlad človek.«

Kot priča je bil zaslišan tudi napadeni taksist, 47-letni Tomaž Starin iz Polhovega Gradca. Njegov opis dogajanja kritičnega dne smo v časopisu Svet24 objavili nekaj dni po incidentu. Starin je vztrajal pri zagovoru v preiskavi, dodatno pa je na sodišču še pojasnil, da zaradi napada obiskuje psihiatra in jemlje antidepresive. Taksi sicer spet vozi, ne vozi pa ponoči in ljudi, ki se mu zdijo »čudni«. »Še najraje vozim stare mame, teh se ne bojim,« je dejal Starin. Izvedenec medicinske stroke, travmatolog, je njegovo poškodbo vratu sicer ocenil za hudo, njegovo življenje pa zaradi nekoliko močnejše postave kljub temu ni bilo ogroženo. Starin je sodišču priglasil tudi premoženjskopravni zahtevek: za povzročeno materialno in nematerialno škodo skupno zahteva 35.000 evrov.

Sodišče je včeraj zaslišalo tudi občana, ki sta taksistu kot prva priskočila na pomoč, in natakarico iz Nebotičnika, kjer je pred incidentom popival Lubi.

Kot rečeno, bo odločitev sodišča znana 24. septembra.

 

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste