Nekoč živali in poljščine, danes vrtnine
Še malo in začela se bo sezona špargljev, čas, ko Maja Pevnik in Andraž Kastelic po zimskem zatišju ponovno izraziteje zavihata rokave. Ob cesti v Podvinu pri Polzeli stoji tabla z napisom Posestvo Najin vrt. Če ji sledite in zavijete le nekaj deset metrov z glavne ceste, prispete do kmetije, na kateri od leta 2015 pridelujeta najrazličnejše vrtnine. Posebno mesto med njimi imajo zagotovo šparglji, saj so bili prvi, ki sta jih posadila. Kmalu so se jim pridružili še česen, jagode, solata, špinača, korenje, rdeča pesa, maline in še bi lahko naštevali.

Andraž in Maja sta že od malega povezana z naravo. Maja Pevnik je odraščala na omenjeni kmetiji v Podvinu, ki jo je kasneje podedovala od staršev. Andraž Kastelic sicer ni bil doma na kmetiji, a je odraščal na vasi ob neokrnjenih drmožniških gozdovih v Stični na Dolenjskem. Oba sta obiskovala Srednjo šolo za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, kasneje še ljubljansko fakulteto za agronomijo. »Maja se je po spletu okoliščin znašla na Dolenjskem, kjer sva se srečala na sprehodu, in začela orati ledino v prav tako idilični Spodnji Savinjski dolini,« pove Andraž, ki je vedel, da je kmetija, na kateri so nekoč Pevnikovi imeli nekaj živali in poljščin, a je nato mirovala skoraj deset let, prav to, kar z Majo potrebujeta, da bosta uresničila svojo poslovno idejo. »Ko sva se spoznala, me je pripeljala v Podvin in takrat je vrelec misli, idej, ciljev in ambicij izbruhnil. In tako sva počasi in premišljeno začela pot pridelovalcev zelenjave.«
Prvi so bili šparglji
Najprej sta leta 2015 nasadila šparglje, nasad sta nato čez eno leto povečala. Sledil je spomladanski česen. Zasnovala sta še orehov nasad in posadila nekaj tunelov jagod ter dvakrat rodnih malin. »Želiva, da na najinem posestvu obdelujeva vsak košček zemlje, zato imava za vmesni posevek še sezonsko zelenjavo. Vse pridelujeva po načinu integrirane pridelave. Prizadevava si namreč, da je najin način pridelave zelenjave najboljši približek sorazmerja kakovosti ter okolju in človeku prijazne pridelave,« pravita.
Največ v lokalnem okolju
Pridelke prodajata v Spodnji Savinjski dolini, na Dolenjskem, v osrednji Sloveniji in štajerski prestolnici. »Najina želja je, da bi čim več prodala v lokalnem okolju, v bližnjih vrtcih, šolah in javnih zavodih,« pojasni Andraž, ki ve, da je najboljša reklama od ust do ust. Ob tem za nekaj reklame poskrbita z oglaševanjem na spletu in družbenih omrežjih. Veseli ju, da odkup lokalno pridelane hrane počasi, a vendarle vztrajno raste. »Če želiva ugoditi lokalni preskrbi s svežo zelenjavo, je vsekakor eden od najinih ciljev, da bova dejavnost še razširila. Ker se z njo ukvarjava šele kratek čas, imava še kar nekaj načrtov. Obenem upava, da bova lahko kdaj prodajala tudi na domači polzelski tržnici, kjer bi svoje mesto našli tudi drugi domači kmetovalci. Ko bo napočil ta čas, si bova vsekakor prizadevala, da bo tržnica oživela in postala znana tudi v širši okolici,« še dodajata. (Foto: Andraž Purg – GrupA)
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se