Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Nataša Svenšek: »Potica je podcenjena sladica«


tednik
Mojca Vtič
9. 4. 2023, 05.24
Posodobljeno
07:19
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Potica – kraljica, pravijo. Nekdaj namreč ni bilo praznika, ob katerem praznične mize ne bi krasila ravno potica. Danes je ta sladica podcenjena, meni Nataša Svenšek iz Markovcev, prejemnica treh zaporednih zlatih priznanj na Dobrotah slovenskih kmetij za orehovo potico. »Podcenjena je, ker imamo v izobilju še drugega peciva in sladkih dobrot, ob tem pa je podcenjena tudi s ceno, za katero jo je mogoče kupiti v trgovini.«

1680708352_mv-potica_2.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Besedo potica oz. povitica je prvič omenil že Primož Trubar v katekizmu iz leta 1575, prvi znani recept je pred več kot 300 leti zapisal Janez Vajkard Valvasor. Danes zanjo obstaja na stotine receptov, prav vsaka gospodinja pa ima še svoje skrivnosti. Nataša Svenšek se je peke naučila od babice Neže. »Babica je bila dobra učiteljica, jaz pa dobra učenka. Znala me je pograjati, če česa nisem dobro naredila, iz napak pa sem se vedno kaj novega naučila,« je dejala Svenškova. Recepta in tehtnice babica Neža ni uporabljala. Vedno je rekla: »Jaz delam na oko, po občutku.« Občutek je med skupno peko skušala osvojiti, sestavine pa si je tudi povezala v recept. »Sedaj jo samostojno pečem že 15 let, ob vseh večjih praznikih ali osebnih slavjih.« Ne peče je v potičniku, temveč v oglatem pekaču, prav tako ne v krušni peči, kot je to počela babica, temveč v pečici. Še vedno pa velja, da mora imeti za peko čas in med peko mir. »Kot je babica dejala: testo se ne sme prehladiti, toplota v prostoru pa prepreči, da bi se med vzhajanjem naredila skorjica na testu.«

»Vedno zamesim s kuhačo«

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.