Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Najboljši prekmurski špricer točijo v Sebeborcih


vestnik
I.B.
30. 5. 2019, 07.07
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Na 10. ocenjevanju prekmurskih špricerjev je sodelovalo 35 vinarjev, ki s svojim vinom zalagajo 94 lokalov. 

13776509953ea63173d5822d67a8f6b6.jpeg
Nataša Juhnov

V Vinogradniškem centru Goričko v Ivanovcih je potekalo tradicionalno ocenjevanje prekmurskih špricerjev. Komisija, ki so jo sestavljali predsednik Ernest Novak iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota, Franc Vučina kot predstavnik gostincev, Srečko Merklin in Štefan Železen kot predstavnika potrošnikov, Marjan Marič kot predstavnik gostincev ter Alojz Berden kot predstavnik društev vinogradnikov, je sprva ocenila 35 vzorcev, nato pa so med njimi izbrali deset najustreznejših, ki so se spet rangirali. "Vsak član je dobil deset špricerjev, ki jih je nato razvrstil od 1. do 10. mesta. Seštevek vseh točk članov komisije, je dal zmagovalca," je pojasnil Novak.


8c09fb9b8ded4f2526c5861b21bbac87.jpeg
Nataša Juhnov
Ocenjevanje prekmurskih špricerjev.

a7cf152fe5a90d5462d23b23d50c7363.jpeg
Nataša Juhnov
Ocenjevanje prekmurskih špricerjev.

Pravi prekmurski špricer je sestavljen iz enega decilitra vina in decilitra mineralne vode Radenska iz vrelca Petanjci. Komisija je ocenjevala okus, barvo ter muziranje oziroma sproščanje mehurčkov. Vzorci so bili po besedah Novaka primerni, raznovrstni in v rangu letnika 2018. Vsebovali so nižje kisline in premalo arome. "To je tudi posledica vremenskih razmer. Lani je bila vegetacija mesec dni naprej kot je zdaj, zgodnje trgatve, pa tudi sorazmerno velik pridelek, tako da se nekaj pozna na arometiki. Več truda je bilo treba vložiti v negovanje vina, tudi za špricer vina," je dejal predsednik komisije in dodal, da so na področju Prekmurja dobra vina.

cced082ad39063f9797743045b47b941.jpeg
Nataša Juhnov
Ernest Novak.


Najboljši prekmurski špricer točijo v MGM kontoru in gostilni Marič v Sebeborcih, kjer jih z vinom zalaga vinarErnest Kerčmar. Slednji je postal tudi najboljši v občini Moravske Toplice.


Na drugo mesto se je uvrstilo vino iz Vinske kleti Kelenc. S tem vinom zalagajo lokale na območju občine Beltinci, Lendava, Murska Sobota in Puconci ter so v teh občinah tudi najboljši ponudnik. Na tretjem mestu je končal vzorec vina Antona Nemca, na četrtem Jureta Nemca, na petem Štefana Zelka, šesti je vinar Danilo Varga, sledijo pa še Damijan Balažic, Ernest Horvat, Štefan Lipič in Rudi Svetec.

ad9a3bf3dd99d2782fc518d29e7eedec.jpeg
Nataša Juhnov
Ocenjevanje prekmurskih špricerjev.

127904131dd8051424723753ed9fd22b.jpeg
Nataša Juhnov
Ocenjevanje prekmurskih špricerjev.

a2477477ea71e979b0e72ad3cc79a369.jpeg
Ernest Novak
Rezultati 10. ocenjevanja prekmurskih špricerjev Fotografija Ernest Novak


Cilj ocenjevanja prekmurskih špricerjev je, da bi se v prekmurskih lokalih točilo prekmursko vino.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.