Na trgovskih policah španski, v škrnicljih italijanski maroni
Marsikdo ima v teh dneh umazane roke – od pečenega kostanja. Ta jesenski sadež si lahko v zmernih količinah, to je do dveh kilogramov na dan, v slovenskih gozdovih nabere vsak. Če posameznik preseže dovoljeno količino, je zagrožena globa 200 evrov. Lani gozdni inšpektorji niso zasledili nobenega kršitelja. Razlog najverjetneje ni v poštenosti ljudi, temveč v premajhnem številu inšpektorjev.

Sicer pa je sveže kostanje mogoče kupiti v trgovini. Toda ti dosegajo zelo različne cene; kilogram slovenskega kostanja zna doseči tudi 10 evrov, španski je več kot pol cenejši. Tuji kostanji, predvsem italijanski, prevladujejo tudi na mestnih trgih.
»Italijanski maroni so slajši, manj črvivi in torej kakovostnejši od slovenskih. Ne moremo pa si privoščiti, da bi prodajali kostanje slabe kakovosti zgolj zato, ker so slovenski,« je razlog za nakup kostanjev preko posrednikov ali neposredno pri zahodnih sosedih navedla Suzana Črešnik s Turistične kmetije Črešnik, ki bo tako kot lani tudi letos pekla kostanje na Mestnem trgu. Ceno bodo ohranili na lanski ravni, to je tri evre za majhen in pet evrov za velik škrnicelj pečenih kostanjev. Lani so bili s prodajo zadovoljni, kako bo letos zaradi omejitvenih ukrepov, pa bodo še videli.
Porekla kostanjev na tržnicah inšpekcija ne preverja
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se