© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Na šoli dišalo po sveže pečenem kruhu


dolenjski-list
31. 12. 2015, 10.45
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

kruh___01.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
Kruh - 01
kruh___09.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
kruh___04.jpg
Arhiv Dolenjskega lista

Na POŠ Loka pri Zidanem Mostu smo se odločili, da predpraznični december popestrimo s peko kruha. Za pomoč smo prosili Marjano Šantej. Učenci, starši in učiteljice smo zelo uživali, Sara in Neža pa sta takole strnili svoja doživetja:

V sredo, 16. decembra, je v šolo prišla gospa Marjana Šantej z namenom, da nam pokaže, kako se speče kruh. Najprej smo presejali moko, potem smo napravili majhno luknjico in vanjo dali kvas, sladkor in vodo. Ob robu smo posuli malo soli. Potem smo sestavine premesili in pustili testo vzhajati. Gospa Marjana je že pred tem zamesila dva hlebčka, zato smo lahko začeli z delom. Najprej smo testo narezali na manjše kose in te »pookrogljali«. Vsak si je naredil eno žemljico in eno pletenico, potem smo jih dali v pečico. Med peko nam je Janko Primožič pripovedoval, kako so Miklavža praznovali nekoč. Dobili smo suhe fige, slive, rožiče, jabolka in hruške. Vsak otrok pa je dobil tudi šibo. Ko se je kruh spekel, smo šli jest. Moj brat je prinesel sevniško salamo, Alinin ati pa sir. Tudi steklenico vina je prinesel, a jaz in Neža sva pili sok. Kruh, ki smo ga spekli, je bil zelo dober. Dogodek, mi je bil zelo všeč in bi ga še ponovila.


Sara Šantej, 5. r., POŠ Loka pri Zidanem Mostu

V šoli smo pekli kruh. Gospa Marjana Šantej nam je pokazala, kako se naredi žemlje in pletenice. Jaz sem naredila dve žemlji in dve pletenici. Med peko kruha smo šli v telovadnico, kjer nam gospod Primožič pripovedoval zgodbe o praznikih. Prinesel je polno košaro suhega sadja. Zraven pa je bila šiba. Ko je bil kruh pečen, smo zraven kruha jedli še salamo, sir in kumarice. Bilo mi je zelo všeč.
Neža Močnik, 4. r., POŠ Loka pri Zidanem Mostu


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.