Na jedilniku japonske jedi in belokranjska vina




V semiški gostilni Pezdirc so včeraj pripravili zanimiv kulinarični večer, na katerem so ponudili precej jedi iz japonske kuhinje. K njim pa so postregli najbolj znano japonsko pivo asahi ter zeleni čaj, kot aperitiv pa sake, torej alkoholno pijačo iz prevretega riža. Seveda pa ni šlo brez odličnih belokranjskih vin, ki jih je tokrat postregel znani vinogradnik in vinar iz Drašičev Tone Kostelec-Dolc.
In kaj je bilo na jedilniku, ki ga je pomagal sestaviti svetovno znani kuharski mojster Jožef Oseli, ki je seveda ves čas tudi nadzoroval pripravo in postrežbo hrane? Za predjed je okrog 100 gostov dobilo suši rumenoplavutega tuna na diakon repi s sojino omako. Sledile so tomago lososove roladice in riž z umeboshijem ter dashi juha s soba rezanci (iz ajdove moke) in filejem orade. Kot četrta jed je prišla na mizo zelenjava in rakova tempura s kislo smetano, nato pa matcha sorbet, yakitorio z raco, piščancem, govedino in domačim tofujem na shitaki gobah. Za sladico pa je bila "bela princeska" japonskega sadnega vrta.
Seveda pa gosti niso le pokušali zanimive in okusne japonske hrane, ki pri nas ni preveč poznana, ampak so Japonsko nekoliko spoznali tudi z druge, ne zgolj s kulinarične plati. Tako so prisluhnili tradicionalnemu japonskemu inštrumentu, si ogledali japonsko mečevanje ter skrajšano čajno ceremonijo. Nekaj pesmi, seveda ne japonskih, pa je zapel kvintet Dolc.
Kot je zagotovil gostilničar Andrej Pezdirc, bodo v kulinaričnimi večeri - tokratni je bil tretji - zagotovo nadaljevali. Nekaj jedi z včerajšnjega jedilnika pa bodo vključili tudi v redno ponudbo njihove gostilne.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se