Na Bizeljskem ocenjevali ajdove kolače


Na Bizeljskem so nekoč skoraj pri vsaki hiši ob praznikih in posebnih priložnostih pripravili ajdov kolač. Zdaj je tega seveda manj, saj ajde na tem koncu Slovenije skorajda ne pridelujejo več. Da bi obudili to za Bizeljsko zelo značilno jed, so se v tamkajšnjem Društvu kmetic odločili, da na turistični kmetiji Balon na Beli Gorci pripravijo ocenjevanje teh kolačev.
Tako so letos že drugič pripravili ocenjevanje ajdovih kolačev. Ocenjevalna komisija, ki jo je vodila Milena Kulovec, je tako ocenila 16 kolačev, lani jih je bilo 13. Vse izdelovalke so imele enako moko in skuto, delale pa vsaka po svojem receptu. Letos so podelili tri zlata priznanja, ki so jih prejele Fanika Zajc, Branka Balon in že drugo leto zapored Milka Kovačič. Ocenjevanje teh kolačev naj bi poslej postalo tradicionalno.
V Društvu kmetic Bizeljsko so se po besedah njene predsednice Zdravke Kampijuti odločile, da ajdov kolač obudijo iz pozabe in tudi mlade navdušijo za njegovo izdelavo.
Tako so osnovnošolci z Bizeljskega pripravili projekt Od zrna do mize - ajda, kjer so ugotovili marsikaj zanimivega in popisali različne recepte. Te so zbrali v brošuri, objavili pa tudi na spletnih straneh osnovne šole Bizeljsko.
Na Bizeljskem so prepričani, da takšnega ajdovega kolača ne znajo pripraviti nikjer drugje. Zato želijo vzpodbuditi vse, ki se ukvarjajo s kmečkim turizmom, da ajdov kolač kot bizeljsko specialiteto ponudijo vsem obiskovalcem, ob bizeljskem vinu seveda.
Ob tem pa želijo ta ajdov kolač, ki se topel postreže kot poobedek, tudi zaščititi.
Foto: Nika media
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se