Miša Pušenjak svetuje: naravni pripravki namesto kemije tudi na vrtu
Kaj so pripravki in kako ji naredimo Pripravke delamo tako, da iz različnih rastlinskih delov izlužimo učinkovino, ki nam pomaga v boju s škodljivci ali glivicami na vrtu. To storimo na različne načine in z različnimi topili. Rastline seveda druge rastline ne morejo direktno pojesti kakor mi, zato moramo učinkovino raztopiti v vodi. Alkohol, olje in kis, ki jih sicer kot topilo uporabljamo v človeški medicini, pri rastlinah prav tako ne pridejo v poštev.

Učinkovine iz rastlin preidejo v vodo na različne načine. Najpogosteje je dovolj, da rastlinske dele samo za določen čas namakamo v vodi. Naš pripravek močan in učinkovit odvisno od tega, kako dolgo jih namakamo. Če namakamo dalj časa, je pripravek lahko tako močan, da ga običajno moramo razredčiti, da ne požgemo svojih rastlin.
Od tega, kako dolgo rastlinske dele namakamo, je odvisno, kako pripravek imenujemo.
Zeliščni izvleček
Je najenostavnejši način in ga naredimo tako, da sveže ali posušene rastlinske dele nekaj časa namakamo v hladni vodi. Pogosto je to samo čez noč.
Zeliščna brozga
Če vam omenim, da je koprivni insekticid pravzaprav zeliščna brozga, boste mnogi že vedeli, o čem govorim. Sveže dele kopriv namakamo v vodi 24 ur, nato pa po nekaterih receptih vse skupaj za pol ure prevremo na zelo rahlem ognju. Ohladimo in precedimo. Taka brozga je lahko zelo koncentrirana in jo moramo za uporabo na rastlinah pogosto še razredčiti.
Zeliščni čaj
Pripravimo ga enako kakor čaj za ljudi. Najpogosteje zelišča prelijemo s kropom in pustimo vse skupaj nekaj časa stati. Nato ohladimo in precedimo. Tega najlažje in najhitreje pripravimo; če opazimo težave danes, lahko rastlinam pomagamo že jutri. Čajev ni treba redčiti, uporabimo pa le nekoliko več rastlinskih delov kakor bi jih, če bi kuhali čaj zase.
Zeliščna prevrelka
Pod tem imenom si večina predstavlja, da rastline zavremo v vodi. Pa ni tako. Prevrelka pomeni, da rastlinske dele namočimo v vodi v določenem razmerju in pustimo na toplem stati tako dolgo, da se tekočina preneha peniti. Tekočino moramo pogosto premešati, da vanjo dodamo potreben kisik. Ob razpadanju rastlinskih delov se tekočina prične peniti, zavre, zato jo imenujemo prevrelka. Po določenem času se tekočina preneha peniti, takrat jo precedimo in uporabimo. Skoraj vedno jo uporabimo razredčeno. Pogosto jo lahko hranimo nekaj časa v zaprtih steklenicah na temnem in hladnem.
Kaj je pomembno, da so pripravki učinkoviti
Njivska preslica
Insekticid iz navadnega plevela – vratiča
Rabarbara ni samo zelenjadnica ali zelišče
V naravi najdemo veliko bezga
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se