Miha Robnik iz Nazarij ustvarja vlog Dans fotr kuha
Bi vam teknili vroče picke, faflkraft, piškin dim ali morda skutni džojnti? Vse to se znajde na mizi, ko kuha Miha Robnik, ki je širši Sloveniji postal znan v letošnji sezoni MasterChefa. Zgornjesavinjčan zadnjih nekaj let snema videorecepte, v katerih na zabaven in »odštekan« način predstavlja preproste jedi. Po število ogledov sodeč, so ljudje nad njegovim vlogom Dans fotr kuha navdušeni. Njegove vroče picke še vedno ostajajo pravi »hit«.

Kot majhen deček ni nikoli rad jedel. Da bi postal bolj ješč, ga je mama vedno bolj vključevala v kuhanje, medtem ko si je njegov oče začel izmišljevati najrazličnejša zanimiva imena za hrano. Kot kaže, sta bila uspešna. Miha je sčasoma vzljubil jedi in obenem tudi začel vedno bolj spretno vihteti kuhalnico. Ohranil je tudi očetovo domišljijo. Pred nekaj leti je svoje kuharske podvige začel snemati in objavljati na Youtubu in tako je povsem spontano nastal vlog Dans fotr kuha. »K temu me je še dodatno spodbudila ločitev. Spoznal sem, da ima veliko ločenih moških težavo, kako se povezati z otroki, ko so ti pri njih na obisku. Spomnil sem se, zakaj jim ne bi pomagal z vlogom. Otroci si izberejo enega od mojih videoreceptov in jed nato pripravijo skupaj z očetom,« pove Miha Robnik, ki ga veseli, da mu njegov prvotni namen, da bi kuhanje približal moškim, dobro uspeva, vsaj sodeč po odzivih.
Vroče picke ostajajo »hit«
Na Youtubu, kjer ima njegov vlog približno petnajst tisoč sledilcev, je do zdaj objavil šestdeset videov, za katere je zabeležil 2,3 milijona ogledov. Zagotovo eden najbolj priljubljenih videov so Vroče picke z več kot 340 tisoč ogledi. V njem je zajel točno tisto, kar je Slovencem všeč – humor, izvirnost, preprostost – in vse skupaj začinil s kančkom opolzkosti. »Gre za preprosto, a okusno jed, ki jo je do zdaj pripravilo veliko ljudi. Nekateri so se med tem celo posneli in to objavili na spletu, kjer imajo prav tako kar precej ogledov. V mojem primeru je sicer šlo za osnovi testni video, ki sem ga izdelal po navodilih in smernicah platforme Youtube. Od videa sem odnesel veliko, obenem je bil zame zlata jama in smerokaz, v katero smer naj grem.«
Za njim so nastali še videorecepti Faflkraft, Piškin dim, Skutni džojnti, Suprajz burger, Ajmer party, Alpske ostrige … In kaj se skriva za njimi? Ne gre za nič drugega kot iz lokalnih sestavin pripravljene preproste jedi, ki jim je Zgornjesavinjčan nadel »odštekana« imena. V primeru vročih pick so to mafini iz sestavin za pico, pri faflkraftu na žaru pečene perutničke in v ajmer partjyu vedro piščančjih stegen. »Moja najljubša sestavina je leskovačka paprika. Sicer ni stvari, iz katere ne bi poskusil, kaj napraviti. Izogibam se le eksotičnim sestavinam, ki jih je težko dobiti. Preprostost je lepa čednost,« v smehu doda devetintridesetletnik, ki z izrazitim zgornjesavinjskim naglasom ponosno nakazuje, od kod prihaja. »Vse življenje sem bil pod vtisom, da je naše narečje nekaj zelo ›kmečkega‹. Ko sem začel spremljati kolega, stand up komika Gašperja Berganta iz Luč, me je popolnoma navdušil nad našim naglasom in ga zato od takrat z veseljem izpostavljam. Zdi se mi, da izžareva domačnost, preprostost, iskrenost in nevsiljivost.«
Kot bi zmagal
K Robnikovi dodatni prepoznavnosti je zagotovo pripomoglo sodelovanje v letošnji sezoni MasterChefa, s čimer je zadovoljen, saj mu je uspelo uresničiti vse zastavljene cilje. Z izpostavitvijo na televizijskih zaslonih si je naredil reklamo za vlog, o njem so med oddajo razpravljali celo sodniki. Spoznal je ustvarjanje profesionalne kuharske oddaje v zakulisju. S pridobljenim produkcijskim znanjem in izkušnjami je izboljšal ustvarjanje svojih najnovejših videov. Še posebej si je oddahnil, ko mu je uspelo, da šova ni zapustil prvi. »Kmalu po tem sem nekako izgubil zanimanje. Šov je naporen psihično in finančno. Živeti moraš tam, nadomestila nimaš in se moraš zanašati na svoje prihranke. Šele kasneje sem videl, kako veliko podporo gledalcev sem imel, in zaradi njih mi je žal, da nisem ostal dlje.«
Preberite več v Novem tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se