Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Med iz regratovih cvetov


M. H., Zarja
29. 4. 2019, 16.01
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Natalija Jeraj je mlada ljubiteljica slaščic, ki je ob koncu preteklega leta izdala knjigo receptov Sladki jeRaj. V njej so zbrani recepti za pisane veganske slaščice. Med njimi je tudi recept, ki nam še kako pride prav sedaj: med iz regratov cvetov. Kajti pri regratu niso uporabni le listi, temveč tudi korenina in cvetovi. In s konzerviranjem cvetov pomlad lahko shranimo tudi globoko v zimo.

regratov med.jpg
Shutterstock
Regratov med

Rastlinski med iz regratovih cvetov

Sestavine za tri 300-mililitrske kozarce za vlaganje:


200 cvetov regrata (sveže nabrani)
3 limone (narezane na rezine; olupka ne odstranimo)
1 l vode
2 kg kristalnega belega ali rjavega sladkorja

Postopek:

V večjo ponev damo cvetove, limono in vodo, pristavimo na ogenj in med konstantnim mešanjem kuhamo 15 minut. Po 15 minutah zmes precedimo skozi gosto cedilo. Tekočino prelijemo nazaj v ponev. Dodamo sladkor in med nenehnim mešanjem na ognju kuhamo še približno 40 minut oziroma tako dolgo, da se sladkor popolnoma stopi. Zgoščeno tekočino še vročo vlijemo v kozarce, jih dobro zapremo s pokrovčki in zavijemo v kuhinjsko krpo/brisačo. Med pustimo počivati v temi 24 ur, nakar je pripravljen za uživanje.

Namig: Če med hranimo v dokaj hladnem prostoru in v temi, je obstojen več let.

Objavljeno v reviji Zarja št. 17, 23. 4. 2019.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.