Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

MasterChef in Zalina sladica: Sivkin sladoled (recept)


lokalno
Vir: Okusno.je
11. 6. 2023, 18.00
Posodobljeno
12. 06. 2023 · 09:49
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

_zsiv__0_.jpg
Pop tv<strong><br></strong>
Sivkin sladoled z mlečno ajdovo kašo in citrusi z medom (Foto: Pop tv)<strong><br></strong>

Zala je sodnike več kot navdušila s sivkino sladico. Bi jo želeli pripraviti tudi vi? To je njen recept ...

Za pripravo sladoleda boste potrebovali:

- pest suhe sivke
- štiri rumenjake
- 250 ml sladke smetane
- 250 ml mleka
- 100 g sladkorja
- noževo konico vanilije

Zdaj pa veselo na delo!

1. Sladoled je potrebno narediti po principu angleške kreme.

- Pest suhe sivke infuzirajte v mleku.

- Rumenjake in sladkor stepite ter stemperirajte z infuziranim mlekom.

- Sedaj prelijte v kozico in kuhajte vse dokler se ne začne krema gostiti.

- V naslednjem koraku v kremo dodajte vanilijo, ko pa jo boste dobro ohladili, pa ji primešajte še smetano. 

- Na koncu iz ohlajeno mešanico s pomočjo aparata spremenite v sladoled.

_zsiv__1_.jpg
Pop tv<strong><br></strong>

Za pripravo mlečne ajdove kaše boste potrebovali:

- 100 g ajdove kaše
- žlico sivke
- 2 žlici medu
- 3 žlice kremnega ruma
- 2 dl mleka
- 1 dl vode
- ščepec soli
- ščepec sladkorja

Kako pripraviti kašo? Takole ...

- Mleko infuzirajte s sivko, zatem ga precejenega dodajte prepraženi ajdovi kaši. Dodajte še vodo, sol, sladkor, med in kuhajte, da se ajdova kaša zmehča.

2. Ob koncu vmešajte še kremni rum in malce dodatno pokuhajte.

Za pripravo ajdovih kokic boste potrebovali:

- 50 g ajdove kaše
- olje za cvrtje
- žlica suhe sivke

_zsiv__2_.jpg
Pop tv<strong><br></strong>

Postopek je preprost:

Olje za cvrtje infuzirajte s sivko, na to ga precedite in segrejte do 190 stopinj Celzija. V vroče olje stresite ajdovo kašo, ko kokice popokajo, pa jih poberitte iz olja.

Za pripravo pomarančnega želeja boste potrebovali:

- sok cele pomaranče
- sok pol limone
- žlica medu
- 1,5 g agar agarja ( Rastlinsko želirno sredstvo, narejeno iz morskih alg.)

1. Zreducirajte pomarančni in limonin sok ter žlico medu, tako da boste dobili približno 1 dl tekočine. Sedaj dodajte 1,5 g agar agarja in zavrite. Za konec nadevajte v silikonske modelčke in ohladite, da se zmes strdi.

Kaj potrebujete za pomarančno omako:
- sok cele pomaranče
- sok pol limone
- žlica sladkorja
- žlička sivke

Postopek: Sok pomaranče in limone zreducirajte ter dodajte sladkor in sivko. Na koncu še nekoliko pokuhajte in precedite.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.