Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Marinirana postrv,…


Alan Kavčič, Avenija
3. 8. 2017, 15.00
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 10:03
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

…pire topinamburja, majoneza peteršiljevega olja, drobtine črnega sezama, čips ribje kože, praženi orehi, regratovi popki, zelišča.

marinerana posrtv.jpg

MARINIRANA POSTRV

Sestavine:

  • 1 file postrvi, približno 200 g
  • 20 g soli
  • 30 g sladkorja

Priprava:

File očistimo. Sol in sladkor zmešamo ter s to mešanico začinimo ribo z obeh strani. Tako marinirano ribo postavimo v hladilnik za približno 2 uri. Ribo nato speremo in narežemo na karpačo.

PIRE TOPINAMBURJA

Sestavine:

  • 200 g topinamburja
  • 3 dl mleko
  • 10 g masla
  • sol, poper

Priprava:

Topinambur olupimo in narežemo na kolobarje ter jih prepražimo na maslu. Nato prilijemo mleko in kuhamo toliko časa, da se topinambur zmehča. Začinimo in zmiksamo v gladko zmes.

MAJONEZA PETERŠILJEVEGA OLJA

Sestavine:

  • 100 g peteršilja
  • 3 dl sončničnega olja
  • 1 rumenjak
  • 2 žlički vode
  • žlička gorčice
  • jabolčni kis
  • sol, poper

Priprava:

Peteršilj očistimo in zblanširamo ter ohladimo v mrzli vodi. Nato ga ožamemo in damo v mešalnik skupaj z oljem ter miksamo 7 minut. Olje precedimo, usedline ne mečkamo. V posodi zmešamo rumenjak, gorčico in malo kisa, med stalnim mešanjem dodajamo olje po kapljicah (za en rumenjak potrebujemo 2 dl olja). Dodamo dve žlici vode in začinimo. Preden postrežemo serviranjem damo v hladilnik.

DROBTINE ČRNEGA SEZAMA

Sestavine:

  • 50 g črnega sezama
  • 20 g belih drobtin
  • sol, poper

Priprava:

Črni sezam prepražimo, zmešamo z drobtinami in začinimo.

ČIPS RIBJE KOŽE

Sestavine:

  • koža postrvi

Priprava:

Kožo, ki ostane od fileja postrvi, očistimo vsega mesa in položimo med dva lista papirja za peko ter obtežimo. Pečemo na 200 stopinj približno 3 minute. Ohladimo na sobno temperaturo.

PRAŽENI OREHI

Sestavine:

  • 200 g oluščenih orehov

Priprava:

Orehe prepražimo in sesekljamo.

VLOŽENI REGRATOVI POPKI

Sestavine:

  • 100 g regratovih popkov (naberemo jih v sezoni)
  • 70 g sladkorja
  • 100 g jabolčnega kisa
  • 100 g vode
  • 100 g soli
  • 10 celih zrn črnega popra

Priprava:

Regratove popke očistimo. Zakuhamo raztopino za vlaganje – vse sestavine, razen popkov, zavremo. Pred tem v pečici na 200 stopinj za 10 minut pregrejemo kozarce za vlaganje, da uničimo vse bakterije. Nato v kozarce položimo očiščene regratove popke in prelijemo z raztopino za vlaganje. Dobro zatesnimo in postavimo v temen in suh prostor (shrambo).

SERVIRANJE

Na krožnik damo žlico pireja topinamburja, nanj položimo karpačo postrvi, ob strani nakapamo majonezo peteršiljevega olja, posujemo z drobtinami črnega sezama, na vrh postrvi položimo čips ribje kože, dodamo vložene regratove popke in posujemo s svežimi zelišči (kurja črevca in koprc).


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.