© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Jabolka od zajtrka do večerje: to so odlični recepti!


M. S., Maja
13. 10. 2018, 16.01
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Jabolka veljajo za rajski sadež, pravzaprav prepovedani sad, ki sta ga užila Adam in Eva ter si s tem dejanjem prislužila izgon iz raja. A zaradi tega še zdaleč nima slabega slovesa. Še več!

jabolka 3 zajtrk.jpg
Revija Bodi zdrava
Ovsene palačinke z jabolki v sirupu

Ker pregovorno »eno jabolko na dan odžene zdravnika stran«, je to sadje nadvse cenjeno in nepogrešljivi del ozimnice. Razpon njegove uporabnosti v kulinariki pa je tako bogat, da ga lahko vključimo v prav vse obroke – od zajtrka do večerje.

Zajtrk

Ovsene palačinke z jabolki v sirupu

Sestavine za 4 osebe:
3 žlice agavinega sirupa
1 žlica mletega cimeta
3 jabolka
100 g moke
1 in ½ žličke pecilnega praška
50 g ovsenih kosmičev
½ žlice jedilne sode
½ žlice mletega ingverja
1 ščepec soli
1 jajce
200 ml pinjenca
1 žlica olja
1 žlica vode
maslo za peko

Preberite tudi: Naj zadiši po slastni enolončnici. Kliknite TUKAJ!

Priprava:

Za sirup umijemo eno jabolko in ga z olupkom vred narežemo na manjše koščke. Stresemo jih v ponvico, dodamo agavin sirup, pol žlice cimeta, premešamo in segrevamo. Še pred vrenjem odstavimo z ognja.

Za palačinke zmešamo moko, pecilni prašek, ovsene kosmiče, jedilno sodo, sol, pol žlice cimeta in ingver. Posebej razžvrkljamo jajce, vmešamo pinjenec in obe nastrgani jabolki, olje in vodo. Zlijemo k suhim sestavinam in zmešamo v tekoče testo.

V ponvi segrejemo maslo in spečemo 12 palačink. Postrežemo jih z jabolki v sirupu.

Prigrizek

Rezine z jabolki

jabolka 1 prigrizek.jpg
Revija Bodi zdrava
Rezine z jabolki

Sestavine za 2 osebi:
1 kg jabolk
200 g ovsenih kosmičev
70 ml medu
150 g masla
40 g sladkorja
1 ščepec soli
1 ščepec mletega ingverja

Priprava:

Jabolka olupimo, odstranimo pečke in nastrgamo. Stresemo jih v ponev, dodamo sladkor in segrevamo v pokriti posodi, da se jabolka zmehčajo.

Dodamo maslo in med ter zavremo. Vmešamo kosmiče, sol in ingver ter dobro premešamo.

Maso vlijemo v manjši namaščen pekač in pol ure pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj.

Preden narežemo na rezine, počakamo, da se kolač ohladi.

Kosilo

Kotleti z rižoto

jabolka kosilo.jpg
Revija Bodi zdrava
Kotleti z rižoto

Sestavine za 4 osebe:


375 g riža
1 žlica masla
4 svinjski kotleti (po 180 g)
2–3 žlice arašidovega olja
300 g jabolk
80 g rukole
2 žlici kisle smetane
sol
poper

Priprava:

Jabolka umijemo, odstranimo pečke, narežemo na krhlje in polovico naribamo, polovico pa narežemo na tanke rezine. Rukolo umijemo in na grobo zrežemo.

Riž skuhamo po navodilih. V kuhan riž vmešamo naribana jabolka in rezine, rukolo, maslo in kislo smetano. Posodo pokrijemo za 5 minut.

Medtem začinimo kotlete s soljo in poprom in jih spečemo na arašidovem olju, 3 minute na vsaki strani. Pečene zavijemo v alufolijo in odložimo za 3 minute.

Kotlete postrežemo z rižoto.

Nasvet

Namesto navadnega riža za rižote lahko uporabimo mešanico riža, kvinoje in ajde.

Večerja

Solata z jabolki, feto, rukolo in čičerko

jabolka 2 večerja.JPG
Revija Bodi zdrava
Solata z jabolki, feto, rukolo in čičerko

Sestavine za 6–8 oseb:
3 žlice kisa
2 žlici olivnega olja
1–2 žlici nastrganega svežega hrena
sol
poper
2 mali pločevinki čičerke v slanici
4 jabolka
140 g rukole
1 manjši šopek mete
1 zavoj sira feta

Priprava:

Jabolka umijemo in narežemo na koščke. Čičerko splaknemo z mrzlo vodo in odcedimo. Meto osmukamo in sesekljamo.
V veliki skledi zmešamo za preliv kis, olje, hren, sol in poper. Dodamo čičerko in koščke jabolk, dobro premešamo. Dodamo še umito rukolo in meto, nazadnje pa potresemo z nadrobljeno feto.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.