Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kruh na žlico iz sladkega krompirja in gaude


M.O.Ž., Jej Zdravo
2. 7. 2017, 15.00
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 10:03
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Namesto krompirjevega pireja lahko za prilogo naslednjič ponudite narastek iz sladkega krompirja in sira gaude.

kruh na zlico.jpg

Sestavine za 4 osebe:

  • 480 ml mleka
  • 2 žlički soli
  • 3 žlice rjavega sladkorja
  • ¼ žličke kajenskega popra
  • 115 g koruzne moke
  • 4 žlice zmehčanega masla
  • 3 jajca
  • 120 ml smetane za kuhanje
  • hh1 velik sladki krompir
  • 65 g nastrgane dimljene gaude

Priprava:

  1. Pečico segrejemo na 190 stopinj. Cel gomolj krompirja postavimo v pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo približno eno uro. Potem krompir olupimo in meso ukašimo.
  2. V ponvi, ki jo namažemo z maslom tudi po stranicah, segrejemo mleko, sladkor, sol, kajenski poper. Ko zavre, vmešamo moko in kuhljamo dve minuti. Ves čas mešamo. Ko se naredi testena kepa, posodo odstavimo in dodamo maslo po žlicah.
  3. Zmešamo rumenjake in smetano. Iz beljakov stepemo sneg.
  4. Ko se testo ohladi, ga tretjino vmešamo v smetanasto zmes. Ves čas mešamo in dodamo še preostalo testo. Vmešamo sir in krompirjev pire ter nazadnje sneg. 5. Testo prestavimo v okrogel pekač in v pečici pečemo od 30 do 35 minut.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.