Kazen za izdajstvo - smrt v pečici. Ampak ubijte oba.


Danes je črn dan za gosi in tudi gosake. Ljudje smo pač prepričani, da martinovo ne more biti brez gosi, kot na primer Velika noč ne more biti brez šunke. Je pa splošno prepričanje, da k fino mastni goski vino (mošt) odlično steče.
Jože Zorko iz Družinske vasi nas je podučil, da temu ni čisto tako. Sam redi gosi v tako imenovani prosti reji, kar pomeni, da se vse leto (do današnjega dne :) pasejo v sadovnjaku in edina stvar, ki jo Jože dodaja, je koruza. Sicer pa gosi z veseljem pospravljajo, češnje, slive, jabolka, hruške in tudi kositi ni treba, ker mimogrede popasejo še travo.
Za kostanj ne vemo, kako jim gre v slast, vemo pa, da ga premnoga žival dobi po žalostnem koncu, čemur pravimo polnjena gos, in to je specialiteta. ''Da so gosi praviloma zelo mastne, ne drži. V naši prosti reji je razmerje med mesom in maščobo idealno, ravno tako, da se gos peče v lastni maščobi,'' nam v nadaljevanju pove Jože Zorko.
To ni poseben način priprave gosi, ampak gre spet za splošno - moško - opazko na račun bitja nasprotnega spola, ki ni najbolj po našem okusu. Jože pove, da so gosi vse prej kot butaste. ''Vodi jih nagon in če se pasejo ob cesti, se avtomobilu ne bodo umaknile na travnik ali v grmovje, ampak bodo stekle (kot kure) naravnost pod avto. So pa zelo pogumne in zveste,'' poudari naš sogovornik in pove, da so mu pred leti, ko gosi še ni imel, imel pa je drugo perjad, nepridipravi med letom pokradli okoli sto kosov perjadi. Zdaj, ko ima gosi (tudi ograjo ima, ki pa jo je mala šala preplezati), tatvin praktično ni, čeprav še vedno tu pa tam noč vzame kakšnega piščanca ali kokoš. Jože je začel rediti gosi prav zaradi nepovabljenih gostov. Gosi namreč takoj, ko začutijo tujega človeka ali žival, zaženejo vik in krik in če je treba, tudi napadejo vsiljivca. Spopadejo se z lisico in jo tudi preženejo, da o psih niti ne govorimo in tudi marsikateri osebek na dveh nogah je že začutil, kako trd kljun imajo.
Še posebej lepa gosja čednost pa je zvestoba. Ko gos vali jajca, je njen gosak nenehno ob njej. V primerjavi s petelinom, ga druge gosi ne zanimajo. In če se zgodi, da goska v mesecu dni valjenja ne izvali potomstva, bo ostala na gnezdu in čakala brez hrane toliko časa, dokler ne bo poginila. V takšnih primerih gosak dobesedno žaluje za njo in v mnogih primerih tudi on kmalu umrčka. ''Prav zato smo pazljivi, kadar koljemo, da nam ne pride pod nož samo goska, gosak jo verjetno ne bi prebolel,'' še pove Jože Zorko.
Ko se poslovimo, gremo mimo žara, kjer se je nad žerjavico že vrtelo pet parov. Če je človek lačen, je pogled zapeljiv, če pa ni, te pa kar malo stisne, še zlasti, ko veš, da imajo gagice toliko takšnih lastnosti, ki so premnogim ljudem povsem tuje. Ampak baje da je to kazen, ker so gosi izdale sv. Martina, ki se je med njimi skrival, ko so mu hoteli sporočiti, da je bil izvoljen za škofa.
Res smo čudni. Kadar smo najbolj praznično razpoloženi, moramo nekaj uničiti, da je praznik popoln. Za danes smo izbrali gosi, na vrsto tudi že prihajajo prašiči, odojki in jagenjčki so vsakodnevna ponudba, goveja juha je tako zelo dobra, divjačina je za mnoge zakon, ribe so zdrave ... Še sreča, da za pusta in za noč čarovnic zažgemo le lutke.
Ni treba, da razmišljate v to smer. Prijetno martinujte in pazite le na to, da se vam ne zgodi, da boste ob nadevani goski nadelani tudi vi. Zaradi varnosti, predvsem varnosti drugih!
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Pogovor z Jožetom Zorkom