Jabolka in hruške bodo letos dozorele nekoliko kasneje

Glede na lansko zelo zgodnjo letino so poletne sorte jabolk letos dozorele nekoliko kasneje. Prve analize zrelosti jabolk sort gala in elstar ter hrušk sorte viljamovka, ki so jih opravili v sadovnjakih na območju Posavja, v primerjavi z lanskim letom kažejo na 5 do 10 dni kasnejše zorenje. Za določitev natančnih obiralnih datumov je še prezgodaj, a na Kmetijsko gozdarskem zavodu (KGZS) prva obiranja viljamovke na najtoplejših legah predvidevajo po 14. avgustu, gale in elstra pa v začetku naslednjega tedna. Okvirne obiralne roke obiranja bodo sproti objavljali spletnih straneh zavoda ter v tiskanem in spletnem časopisu Dolenjski list.
Določitev
pravega časa obiranja določene sadne vrste oziroma sorte je odvisna od namena
in uporabe plodov. Nove tehnologije hlajenja sadja zahtevajo striktno
tehnološko disciplino pri obiranju. Pri nas za določanje okvirnih rokov
obiranja jabolk in hrušk uporabljamo podatke, ki jih dobimo z merjenjem
čvrstosti mesa, spremljanjem razgrajevanja škroba ter merjenjem vsebnosti
sladkorja in kislin. Na osnovi analitskih in statističnih podatkov iz prejšnjih
let določamo optimalni čas obiranja, upoštevamo tla, klimo, način hlajenja in
še marsikaj.
Po analizah zrelosti v minulih letih je v času dozorevanja istih sort na območju Posavja med najhladnejšimi legami (to so tiste na okoli 400 m) in najtoplejšimi legami kar do 14 dni razlike. Na čas dozorevanja vplivajo tudi starost nasada, bujnost, količina pridelka, uspešnost redčenja, tla, tehnologija... Upoštevati moramo, da niso vsi plodovi na drevesu enako zreli in obirati dva do trikrat. Zaradi teh razlik si morajo sadjarji tudi sami pomagati pri določitvi optimalnega termina obiranja, saj naš nasvet postavlja predvsem okvirne roke za posamezne sorte za širše območje.
Z dozorevanjem plodov na drevesu se škrob hitro pretvarja v sladkor. Vsebnost škroba določimo s pomočjo jodovice, ki nam jo pripravijo v lekarni po sledečem receptu: enemu litru destilirane vode je potrebno primešati deset gramov kalijevega jodida in tri grame joda.

Prezgodaj obrani plodovi nimajo dovolj zgrajene kožice, zato izgubljajo več vode med skladiščenjem, nimajo dopolnilne barve, zato so bolj podvrženi porjavenju, nimajo značilne arome, so trpki in brez značilnega okusa, navsezadnje pa je tudi količina prezgodaj obranih jabolk manjša, saj se velikost plodov v zadnjih dneh pred obiranjem povečuje tudi do pol odstotka na dan. Samo v optimalnem roku obrana jabolka se lahko v hladilnicah uspešno skladiščijo do naslednje jeseni. Moramo se zavedati, da iz skladišča ne moremo dobiti boljše kakovosti, kakor smo jo jeseni vložili.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se