Izbirali najboljšo suhokranjsko klobaso




Medtem ko po številnih krajih pri nas potekajo salamijade, so se Suhokranjci odločili, da pripravijo nekoliko drugačno tekmovanje suhomesnatih dobrot. Klobasarija, kot so jo poimenovali, je na domačijo Krnc privabila številne, ki so se potegovali za naziv najboljše suhokranjske klobase.
Po dobrem obisku v lanskem letu, ko so prvič priredili klobasarijo, je bil letos odziv še boljši. »Zgleda, da se je prijela, zato bomo z njo tudi nadaljevali,« je dejal organizator dogodka Dušan Papež. Po njegovem mnenju je to tudi odlična priložnost za promocijo majhnega kraja, saj je bila včasih po domače rečeno suhokranjska »klabasa« poznana naokoli. »Če si včasih prišel v Suho krajino in če so ti hoteli ponuditi najboljšo jed, si dobil na mizo domačo klobaso. Bila je le za tiste najbolj eminentne goste,« pravi Papež in v isti sapi doda, da tudi danes ni prave domačije brez prave domače klobase. »Če si dober gospodar, moraš imeti dobre suhe klobase, ki jih lahko ponudiš ob obisku,« zatrjuje.
V ocenjevanje so letos prejeli 11 domačih klobas. Strokovna komisija, ki so jo sestavljali Dušan Papež, Damjan Novak in mesar Anton Legan, je bila pozorna predvsem na zunanji in notranji izgled klobase, teksturo, okus in vonj. »Večina jih je bila dobro pripravljenih, a pri vseh so bile določene pomanjkljivosti. Suhokranjska klobasa mora imet špino in zašpinjena naj bi bila čez črevo, ne pa kar nekje čez meso. Pomembna je tudi prava debelina, tekstura, da je špeh narezan na približno enake koščke, da je pravilno zmešana, da ni na enem koncu mastna, na drugem pa je samo meso in da ima lep videz. Pa tudi dimljena mora biti izredno malo in čim bolj posušena na zraku, da se koža prime mesa«, so o napotkih za pripravo dobre suhokranjske klobase dejali člani člani strokovne komisije.
Tretje mesto je osvojil Milan Selak, priznanje za drugo mesto je prejel Marko Božič, za zmagovalca pa so razglasili Toneta Lukmana iz Ambrusa.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se