© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Izbirali najboljšo suhokranjsko klobaso


dolenjski-list
Besedilo in fotografije: R. N.
22. 2. 2015, 12.15
Posodobljeno
23. 02. 2015 · 12:46
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

img_3224.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
IMG_3224
img_3302.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
Najboljšo suhokranjsko klobaso je po mnenju strokovne žirije naredil Tone Lukman, priznanje pa je prevzel njegov nečak Andraž Blatnik.
img_3239.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
Strokovna žirija, ki so jo sestavljali Dušan Papež  (v sredini), Damjan Novak (levo) in Anton Legan, je imela pri ocenjevanju precej težko nalogo.
img_3281.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
Tri najboljše suhokranjske klobase.

Medtem ko po številnih krajih pri nas potekajo salamijade, so se Suhokranjci odločili, da pripravijo nekoliko drugačno tekmovanje suhomesnatih dobrot. Klobasarija, kot so jo poimenovali, je na domačijo Krnc privabila številne, ki so se potegovali za naziv najboljše suhokranjske klobase.

Po dobrem obisku v lanskem letu, ko so prvič priredili klobasarijo, je bil letos odziv še boljši. »Zgleda, da se je prijela, zato bomo z njo tudi nadaljevali,« je dejal organizator dogodka Dušan Papež. Po njegovem mnenju je to tudi odlična priložnost za promocijo majhnega kraja, saj je bila včasih po domače rečeno suhokranjska »klabasa« poznana naokoli. »Če si včasih prišel v Suho krajino in če so ti hoteli ponuditi najboljšo jed, si dobil na mizo domačo klobaso. Bila je le za tiste najbolj eminentne goste,« pravi Papež in v isti sapi doda, da tudi danes ni prave domačije brez prave domače klobase. »Če si dober gospodar, moraš imeti dobre suhe klobase, ki jih lahko ponudiš ob obisku,« zatrjuje.

V ocenjevanje so letos prejeli 11 domačih klobas. Strokovna komisija, ki so jo sestavljali Dušan Papež, Damjan Novak in mesar Anton Legan, je bila pozorna predvsem na zunanji in notranji izgled klobase, teksturo, okus in vonj. »Večina jih je bila dobro pripravljenih, a pri vseh so bile določene pomanjkljivosti. Suhokranjska klobasa mora imet špino in zašpinjena naj bi bila čez črevo, ne pa kar nekje čez meso. Pomembna je tudi prava debelina, tekstura, da je špeh narezan na približno enake koščke, da je pravilno zmešana, da ni na enem koncu mastna, na drugem pa je samo meso in da ima lep videz. Pa tudi dimljena mora biti izredno malo in čim bolj posušena na zraku, da se koža prime mesa«, so o napotkih za pripravo dobre suhokranjske klobase dejali člani člani strokovne komisije.

Tretje mesto je osvojil Milan Selak, priznanje za drugo mesto je prejel Marko Božič, za zmagovalca pa so razglasili Toneta Lukmana iz Ambrusa.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.