© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Hajdina: Nekaj dobrega - knjiga o rimskih jedeh


tednik
Majda Goznik
10. 10. 2021, 21.19
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Predzadnji septembrski dan je bil svojevrsten praznik za članice Društva žena in deklet občine Hajdine. Predstavile so knjigo rimskih jedi pod naslovom Nekaj dobrega, v kateri so zbrani recepti in tudi fotografije jedi, ki bodo zagotovo premamili tudi mnoge novodobne gospodinje in gospodinjce, da se bodo lotili kuhanja po rimsko. Knjiga je lep prispevek v letu, ko je Slovenija Evropska gastronomska regija.

1633612805_cg_nekaj_dobrega_hajdina_1.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Po predstavitvi knjige so Hajdinčanke pripravile tudi pokušino izbranih rimskih jedi.

Članice Društva žena in deklet so s knjigo Nekaj dobrega kronale svojo več kot dvajsetletno delo. Že od ustanovitve v letu 1999 je v društvu zelo aktivna skupina Rimljank, ki se ukvarja s pripravo jedi po receptih starih Rimljanov. Pri tem so jih spodbudili prvi hajdinski župan Radoslav Simonič, ki je zaslužen tudi za naslov knjige, ter Mojca Vomer Gojkovič in Nataša Kolar, kustodinji PMPO, ki sta tudi članici društva. Kot strokovnjakinji sta jim pomagali pri iskanju receptov in njihovi razlagi, še posebej, ko so se srečale z neznanimi pojmi. Z leti pa so postale prave mojstrice v pripravi rimskih jedi, s katerimi so zaslovele daleč naokrog. Za svoje rimske kuharske mojstrovine so prejele kar dve priznanji na državni ravni: priznanje Slovenskega arheološkega društva in Valvasorjevo priznanje. Na obe priznanji so izjemno ponosne. V dobrih dvajsetih letih so z rimskimi dobrotami, izjemnimi kulinaričnimi mojstrovinami, pogostile že veliko ljudi.

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.