© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

FOTO: V oceno prinesli kar 90 štrukljev, dva z vsemi možnimi točkami


dolenjski-list
M. Ž.
20. 1. 2020, 08.30
Posodobljeno
29. 01. 2020 · 12:53
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

struklji01.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
Mize so se šibile pod štruklji.
struklji90.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
Zlati Ljuba Hočevar (levo) in Branka Matko (desno), v sredini je Jelka Krivec, predsednica mirnopeškega društva podeželskih žena.
struklji22.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
Muzej Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka je bil nabito poln.
struklji14.jpg
Arhiv Dolenjskega lista

Ta konec tedna je po mirnopeški dolini dišalo po štrukljih, Društvo podeželskih žena Mirna Peč je v sodelovanju z Zvezo kmetic Slovenije namreč pripravilo 4. državno ocenjevanje in razstavo štrukljev iz vlečenega in kvašenega testa. Letos so v oceno prejeli kar 90 štrukljev, lani pa denimo 54. Zmagovalki sta znova bili dve in obe prihajata iz občine Škocjan, in sicer Ljuba Hočevar z Bučke in Branka Matko z Malih Poljan, ki sta za svoja štruklja prejeli vseh 30 možnih toč. Ljuba je pripravila štrukelj s suhimi slivami in skuto, Branka pa je svojega poimenovala štrukelj kolin.

Sicer je strokovna komisija, v kateri so bile Irena Ule, Anica Pajer in Elizabeta Verščaj, glede na število in raznolikost imela zelo zahtevno nalogo. Štruklji so bili razvrščeni v tri kategorije: štruklji iz vlečenega testa, štruklji iz ostalih vrst testa in iz kvašenega testa, komisija pa je ocenjevala zunanji videz, vonj testa in nadeva, videz nadeva ter okus testa in nadeva. Podelili so 16 bronastih priznanj, 45 srebrnih in 29 zlatih.

»Rezultati povedo, da so bili štruklji visoke kakovosti in da ste večinoma vsi uporabljali kvalitetne surovine – skuto, smetano, ocvirke, orehe in različne vrste moke, ki so imeli prijeten ter domač vonj in okus. V štrukljih ni bilo veliko tujih vonjav, bilo pa je nekaj neprijetnih okusov – nekaj dni stara skuta dobi neprijeten okus, pa tudi vonj. Bili ste inovativnim kar nas veseli, in bodite inovativni tudi v bodoče,« je med drugim povzela predsednica komisija Verščajeva in zbranim na včerajšnji podelitvi priznanj v Muzeju Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka na srce položila še nekaj koristih priporočil.

Kulinaričnega praznika se je udeležila tudi poslanka državnega zbora Anja Bah Žibert, ki je dejala, da so podeželske žene biser kulinarične in kulturne okolice, ne samo Mirne Peči ali Dolenjske, temveč celotne Slovenije. »In za ta kulturni biser je pomembno, da ga poznamo, da ga pozdravljamo in ga spodbujamo, da se razvija.«

Prisotne so nagovorili tudi domači župan Andrej Kastelic in seveda predsednica Društva podeželskih žena Mirna Peč Jelka Krivec, ki je izpostavila, da je letošnja udeležba presegla vsa pričakovanja, v veliki veselje pa ji je, da je v ocenjevanju sodelovala tudi domača osnovna šola Toneta Pavčka.

Podelitev priznanj so z nastopom obogatile ljudske pevke Čebelice, recitatorki Lucija in Teja, mladinski pevski zbor OŠ Toneta Pavčka in harmonikar Lan Šiško.

Več v tiskani izdaji Dolenjskega lista.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.