Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

FOTO: Najboljši kruh spekli Ana Zupančič in Marija Jakše


dolenjski-list
Besedilo in foto: L. Markelj
11. 4. 2016, 11.35
Posodobljeno
12. 04. 2016 · 11:07
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

bela__001.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
BELA- 001, BELA__001
bela__049_0001.jpg
Najboljše pekačice kruha.

Vse kaže, da bo v naših domovih še velikokrat zadišalo po domačem kruhu. O tem priča rekordna udeležba na razstavi in 6. državnem tekmovanju v ocenjevanju kruha, ki so ga ta konec tedna pripravili v Društvu podeželskih žena in deklet Bela Cerkev - v sodelovanju z Zvezo kmetic Slovenije.

bela__007_0001.jpg
Koliko lepega in dobrega domačega kruha!

Kot je povedala predsednica društva Nežka Dulc, je bila prireditev z imenom Sožitje kruha in vina velik organizacijski zalogaj, zato se za sodelovanje in pridnost zahvaljuje prav vsem aktivnim članicam, ki so bile nepogrešljive zlasti zadnje tri dni. Nad sodelujočimi so navdušeni - v oceno je prispelo kar 148 kruhov najrazličnejših vrst, podelili pa so 52 zlatih priznanj, 63 srebrnih in 32 bronastih ter le eno zahvalo - včasih je bilo slednjih več. Pohvalno o kruhih je spregovorila strokovnjakinja Elizabeta Verščaj, ki je dejala, da so kruhi res vsako leto boljši in je pomanjkljivosti vse manj. Najboljši kruh sta spekli in dosegli enako število točk Ana Zupančič z Jezera v trebanjski občini, ki je spekla beli kruh iz krušne peči, in Marija Jakše iz Malega Podljubna, ki je spekla belega pšeničnega. Dosegli sta 79,83 točke. Tretje mesto je dosegla Dorica Lenasi.

bela__024_0001.jpg
Obiskovalcem je bila všeč vinjevrška pogača, ki so jo na stojnicah ponujale pridne članice društva.

Posebne pozornosti so bili deležni najmlajši, saj so letos svoj kruh v ocenjevanje prinesli vrtičkarji iz Vrtca Sonček pri OŠ Šmarjeta, ter Marjetica iz Vrtca Lešnica, ter šolarji iz OŠ Šmarjeta. Sladkih nagrad so bili več kot veseli.

Prav vsi sodelujoči so prejeli priznanja, pohvalnih besed pa sta na prireditvi, ki jo je prijetno povezovala Zala Pungeršič, bili predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule in šmarješka županja Bernardka Krnc. Slednja tudi zato, ker nova Hiša žive dediščine, ki so jo odprli lani poleti prav po zaslugi pridnih članic Društva podeželskih žena in deklet Bela Cerkev, tako živi.

bela__025_0001.jpg
Bre dobrih vin in salam tudi ne gre...

Razstava kruha je bila vso nedeljo na ogled v starem kulturnem domu v Beli Cerkvi, pestro pa je bilo tudi v kuhinji Hiše žive dediščine, kjer si je bilo mogoče ogledati izdelavo vinjevrške ajdove pogače. Na voljo je bila degustacija kruha in vina ter ponudba domače in umetne obrti na trgu sredi Bele Cerkve, ki si jo je ogledal celo škrat Vini - vinjevrška maskota.

Priznanja tudi za najboljša vina

Na prireditvi Sožitje kruha in vina, ki so jo popestrili nastopi ljudskih pevk Šmarjetke ter osnovnošolcev, zunaj pa je igrala tudi domača godba, so podelili priznanja tudi za najboljša vina, s katerimi se ponašajo v Društvu vinogradnikov Vinji Vrh – Bela Cerkev. Kot pravi predsednik društva Jože Košak, so z vini lanskega letnika zelo zadovoljni. V oceno so prejeli 129 vzorcev, od cvičkov do sortnih belih in rdečih vin. Vina je ocenjevala strokovna komisija s predsednikom Jožetom Simončičem, enologom Kartuzije Pleterje.

bela__048_0001.jpg
Najboljši vinogradniki so prejeli poličke.

Najboljši cviček je pridelal Milan Jakše iz Dolenjega Gradišča (16,23), sledi Jože Fabjan iz Dolenjega Gradišča (16,20) ter Vlado Turk iz Bele Cerkve (16,10). Z najboljšim laškim rizlingom se lahko pohvali Marjeta Kopina iz Bele Cerkve (18,33), z najboljšim rumenim muškatom Slavko Škrbec iz Bele Cerkve (18,23), najboljšim dolenjskim belim Tone Turk z Otočca. Pri modri frankinji je slavil Aleš Kalin iz Dolenjega Gradišča (17,67), sledita Anton Šinkovec iz Družinske vasi (17,63) in Ana Strmec iz Dolenjega Gradišča (17,60). Najboljšo modro frankinjo letnik 2013 je pridelal Ivan Jordan z Drage (18,10).

Dobri rezultati vin so sad dobrega dela vinogradnikov in njihovega znanja ter izpopolnjevanja, pa tudi vinskega laboratorija, ki ga ima društvo sedaj v prostorih nove Hiše žive dediščine v Beli Cerkvi in se ga mnogi radi poslužujejo.

Rezultate ocenjevanja kruhov si poglejte v priponkah.

Kategorija A

Kategorija B

Kategorija C

Kategorija D

Kategorija E

Kategoria F


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.