© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

FOTO: Naj v vašem domu zadiši po parkeljnih


dolenjski-list
4. 12. 2010, 00.00
Posodobljeno
06. 12. 2010 · 06:09
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

parkelni00001.jpg
Arhiv Lokalno.si
parkelni00009.jpg
Sladkih parkeljnov se otroci ne bodo bali.

Ni lepšega doživetja za naše malčke, če pričakajo prvega dobrega moža - Miklavža v domu, ki zadiši po čem sladkem. Ker Miklavža spremljajo tudi parkeljni, vam ponujamo namig: specite takšne, ki se jih otroci ne bodo bali, prav nasprotno. Verjetno jih bo zmanjkalo, preden se bodo dobro ohladili.

Testo ni zahtevno, pripravite ga po receptu za potico. Ker ima prav vsaka gospodinja svoj recept, kako pripraviti najboljše testo, vam zgolj ponujam enega, po katerem je nastalo tudi to sladko pecivo, čeprav se je tudi pri moji peki izkazalo, da je najboljši recept tisti "po občutku".

Pa vseeno: 60 dag moke, 7 dag sladkorja, 7 dag margarine, 1 jajce, sol, četrt litra mleka, kvas, malce ruma, vanilijev sladkor.

Zamesimo gladko testo, ki naj vzhaja, potem pa se lahko, ko ga razvaljamo na debelimo kakšen centimeter, začne oblikovanje. Sama sem narezala pravokotnike, velike kakšne 10x 4 cm, zarezala zgoraj in spodaj ter malce raztegnila krake, da sem dobila noge in rogove, za dekoracijo pa sem vzela rozine, lahko bi tudi delčke posušenih sliv, in rdeče lističe, iz katerih oblikujemo jezike ter jih pritrdimo na še surovo testo. Ko figure malce vzhajajo, jih damo peči, še prej pa jih premažemo s stepenim jajcem.

Izdelava ni zahtevna, verjetno pa bodo z veseljem sodelovali tudi otroci.

Pa dober tek!

T. J. G.

E-novice · Novice

Prijavite se na e-novice in ostanite na tekočem z najpomembnejšimi dogodki doma in po svetu.

Hvala!

Vaša prijava je bila sprejeta.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.