FOTO: Golažijada na Ponikvah


Kdor je letos zamudil Golažijado na Gorenjih Ponikvah, mu je res lahko žal. Preprosto zato, ker je bil dogodek kot redko doživetje, ki ga ni mogoče ujeti kar vsako soboto, sploh pa ne organiziranega tako, kot so ga na Ponikvah. Zelo dobro in predvsem zelo srčno!
Organiziranja Golažijade so se že lani lotili člani Mladinskega društva Ponikve, ko so iskali oblike koristnega druženja mladine. Ideja se je porodila spontano in kot bi tlesknil, so oblikovali pravila ter razpis in že je bilo prijavljenih deset ekip. Letos se jih je prijavilo zelo veliko, toda prostora je bilo samo za 15 ekip in kar precej jih je še čakalo v vrsti, kot v mlinu. Toda, kdor prej pride prej melje! Ekipe so prišle iz vseh vetrov. Žal več ekip organizatorji zaradi organizacijsko tehničnih omejitev niso mogli sprejeti. Najprej je tu omejitev s prostorom, potem je denimo omejitev v ocenjevanju, saj komisija po enakih merilih ne more oceniti več kot 15 golažev.
Organizatorji so seveda poskrbeli za osnovne sestavine, ki sodijo v golaž, ekipe (štele naj bi največ deset članov) pa so po svojih receptih dodajale začimbe ter oblikovale okus. Ekipe so seveda ob prijavi vplačale, prej kot ne, zgolj simbolično štartnino. V tako imenovanem tekmovalnem delu Golažijade je sodelovalo, ocenjeno na oko, nekaj manj kot 130 tekmovalcev. Obiskovalcev in preskuševalcev golaža pa se ni dalo prešteti. Sodelujoče ekipe so si dale domiselna priložnostna imena: Fe feroni, Desice (prijetna ekipa samih mladih deklet), Vrtko Slak (nesporni zmagovalci Golažijade), Združena levica, Malo mešano, Pad cejsta, Ljubimci vaših žena (?), Campagnola Ponikve, Šentrupert, Čebelarji, Kolesarsko društvo Ponikve, Sotlčani, Vampki smo in Fantje kršenduš.
Naj poudarimo, da je bil prireditveni prostor zelo lepo in domiselno pripravljen. Organizatorji so zagotovili stojnice, drva za kuho (tekmovalci pa seveda za obilo dima), poskrbeli za odojka in golaž, če bi ga ekipe pripravile premalo … Poskrbeli so tudi za igro otrok na trampolinu, najbolj domiselni pa so si spekli celo (narabutano) koruzo. Pričetek 'tekmovanja' je bil ob pol treh popoldan, vzorce kuhanega golaža pa so pobrali ob sedmih zvečer. Ker je za mešanje golaža dovolj en član (seveda menjaje), so se ostali medtem prijetno zabavali. Vso dolinico je vse popoldne objemal zvok harmonik, basa in prešernega petja.
Vsem ekipam so organizatorji na koncu podelili diplome za sodelovanje, prvim trem ekipam tudi pokale, zmagovalna ekipa pa je dobila še zajetno gajbo proizvodov sponzorja kmetije Kukenberger.
Predsednik Mladinskega društva Ponikve Rok Rajar, ki je bil usmerjevalec tekmovanja ter tudi povezovalec programa, je, v veliko zadovoljstvo tekmovalcev, razložil, da ocenjevalna komisija resnično ni poznala ne imen ekip, še manj pa imena tekmovalcev. V ocenjevanje so dobili zgolj oštevilčen vzorec. Glavno besedo v komisija sta imela zakonca Rakar iz istoimenske znane gostilne na Ponikvah, sodelovali pa so še člani resničnostnega šova Gostilna išče šefa.
Nekateri preskuševalci golaža, ki se razglašajo za profesionalce, so ob koncu vedeli povedati, da ni bilo slabega golaža, in da je vloga članov komisije, ki je določila zmagovalca, izjemno težka.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se