© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Dragatuške žene gostovale v oddaji Dobro jutro


lokalno
Vaš DKŽ Dragatuš
28. 12. 2014, 09.30
Posodobljeno
29. 12. 2014 · 08:25
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

01.jpg
Arhiv Lokalno.si
01
05.jpg
Arhiv Lokalno.si
07.jpg
Arhiv Lokalno.si

Decembrski dnevi so že sami po sebi praznični, polni topline in obloženih miz. Je čas, ko se vsi mrzlično pripravljamo na božično – novoletne praznike. Članice Društva kmečkih žena Dragatuš pa smo si december popestrile z gostovanjem na nacionalni televiziji Slovenija.

Na povabilo ga. Marije Merljak, univ.dipl.ing.živ.tehn., sovoditeljice Oddaje Dobro jutro, smo v petek, 19.12.2014 predstavile jedi, ki so jih včasih pripravljali v Beli krajini. Te jedi so bile na mizi na predbožični večer in sam Božič, predvsem so bile povzete po pričevanju članic Društva kmečkih žena Dragatuš.

Razkošja ni bilo, povedo članice, bilo je pa vse domače.

Božično drevesce oz. smrekica je bila v takratnih časih samo naravna, stala je v kotičku prostora in bila okrašena z domačimi piškoti, orehi, zavitimi v svetleči papir od čokolade, suhimi jabolki in vato, ki je ponazarjala snežinke. Težko je bilo otrokom gledati te dobrote do Svetih treh kraljev, zato je tudi kateri piškot skrivnostno izginil z drevesca. Pod smrekico je gospodinja postavila božičnik, jaslice iz kartona in žito v peharju. Gospodar pa je dodal še ključ od zidanice in denarnico. Vsi ti predmeti so bili položeni pod drevesce z željo po dobri letini prihodnje leto. Okraševanje smrekice na podeželju do druge svetovne vojne ni bila navada. Na božični dan je bila miza vedno praznično pogrnjena. Na njej ni smela manjkati domača kokošja juha z domačimi rezanci, nadevana kokoš, pečen krompir, solata in orehova potica.

Oddaja je bila snemana v živo iz pasaže Maxi Marketa v Ljubljani. Nekaj članic je bilo oblečenih v bele narodne noše, kar je popestrilo naš dogodek. Mimoidoči so se lahko okrepčali z domačim lipovim čajem in vinom. Postregle smo jih tudi z orehovo potico. Za našo kulinariko so se zanimali celo kuharji Restavracije Maxim. V prijetnem druženju smo stkale prijateljske vezi, ki jih bomo v prihodnje s pridom izkoristile.

Vesele in hkrati zelo zadovoljne smo, da se nam odpirajo nove poti, s katerimi lahko ohranjamo naše šege, navade in kulinariko ter s tem pripomoremo k čimboljši prepoznavnosti Krajevne skupnosti Dragatuš, Občine Črnomelj in Bele krajine.

Če ste oddajo zamudili, si jo lahko ogledate na naši fb strani DKŽ Dragatuš.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.