Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Slasten uvod v slavnostno pojedino


Vera Simončič, Majin božič
25. 12. 2018, 16.01
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Domači krekerji z namazom iz jajčevcev

jajcevci-namaz.jpeg
Revija Maja
Namaz

Domači krekerji
4 žlice oljčnega olja
400 g moke
ščep soli
zelišča in začimbe po želji (timijan, rožmarin, poper, kosmiči čilija, česen ali čebula v prahu …)

Pečico segrejte na 200 stopinj. Večji pekač obložite s papirjem za peko.

V skledi zmešajte moko, sol in začimbe oz. zelišča, ki jih uporabljate. Dodajte oljčno olje in zmešajte z vilicami. Nato med mešanjem počasi prilivajte približno 200 ml vode (morda ne boste potrebovali vse). Uporabite je le toliko, da se testo poveže v kroglo. Testo ne sme biti premehko.

Na pomokani delovni površini (ali med plastema prozorne folije) razvaljajte testo čim bolj na tanko. Pokapajte ga še dodatno z oljčnim oljem in po želji potresite s soljo in začimbami. Testo z nožem ali modelčki za piškote narežite na krekerje, jih prestavite na pekač in v pečici pecite od 4 do 8 minut, dokler niso zlato rjave barve in hrustljavi.

Namaz iz jajčevcev

Za 4 osebe
1 jajčevec
1 strok česna
1/2 šopka peteršilja
1 žlica oljčnega olja
sok ½ limone
½ žličke prekajene paprike v prahu
čili v prahu (po želji)
sol, sveže mlet poper

krekerji.jpeg
Revija Maja
Krekerji

Segrejte pečico na 200 stopinj. Česen olupite in ga narežite na paličice. Paličice česna zabodite v jajčevec. Jajčevec še večkrat prebodite z nožem, položite na pekač in v pecite približno 45 minut, da se zmehča in pade skupaj. Ohladite.

Peteršilj drobno sesekljajte. Jajčevec po želji olupite in njegovo meso skupaj s česnom dajte v multipraktik. Dodajte sesekljan peteršilj, oljčno olje, limonin sok in vse začimbe ter gladko zmešajte. Mešanico poskusite, po okusu še dodatno začinite in postrezite s hrustljavo zapečenim kruhom ali domačimi krekerji.

Objavljeno v reviji Maja št. 25, 7. 12. 2018.
 


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.