Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Dobra klobasa mora špricnt


Alesh Maatko
23. 8. 2014, 10.43
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:55
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Med 20. in 23. avgustom v Sori pri Medvodah poteka že šesti Festival kranjske klobase, ki se bo drevi zaključil s tradicionalno kolesarsko dirko in z veliko zabavo.

2
Alesh Maatko
Dobra klobasa mora špricnt.

Vse skupaj se je začelo že v sredo, na 11. tradicionalnem državnem tekmovanju za najboljšo zaščiteno kranjsko klobaso, ki je potekalo v Hiši kulinarike Jezeršek, v okviru 6. Festivala kranjske klobase. Tokrat je na tekmovanju za najboljšo klobaso sodelovalo 14 proizvajalcev. Tako strokovna komisija kot ljubitelji so bili – glede na končne rezultate – enotnega mnenja, da so klobase dobre, saj so bile razlike med najbolje in najslabše ocenjeno klobaso na koncu majhne. Šest stalnih članov strokovne komisije pod vodstvom mag.

uvodna
Alesh Maatko
Zmagovalci

Marlene Skvarča je že v dopoldanskih urah ocenilo vse vzorce. Glede na število prejetih točk je 1. mesto dosegla Mesarija Arvaj, sledile so Celjske mesnince, tretje mesto pa sta si razdelila Ledas, d. o. o., in Kras, d. o. o. Podobnega mnenja je bilo več kot 200 ljubiteljskih ocenjevalcev kranjske klobase, saj so največ glasov dodelili Arvajevi kranjski klobasi, ki je postala absolutna zmagovalka letošnjega izbora. Drugo mesto so dosegle Celjske mesnine in Košaki, d. d. Na izenačenost vzorcev kaže tudi delitev četrtega mesta, ki je pripadlo Mesu Kamnik in Mesarstvu Podobnik.

33
Alesh Maatko
Vse klobase so bile označene le s številkami, tako da se ni vedelo, kdo je proizvajalec določene klobase.

Tako strokovnjaki kot ljubitelji so ocenjevali okus, videz, vonj in teksturo. Naj kot zanimivost zapišemo, da so strokovnjaki pri enem od 14 vzorcev ugotovili neustrezno strukturo klobase, kar je točkovno pomenilo manj točk, pri drugem proizvajalcu pa so opazili uporabo (nekoliko) slabših sestavin. Gospa Skvarča je še dejala, da so bile nekatere na videz lepše klobase manj okusne, spet druge pa obratno, sicer pa večjih odstopanj ni bilo, kar je dober znak, da se vsi skupaj vsako leto potrudijo.

44
Alesh Maatko
Kranjsko klobaso je ocenjevalo več kot 200 ljubiteljskih ocenjevalcev.

In za konec še o novosti. S pomočjo najnovejše nevro-tehnologije za merjenje možganske aktivnosti smo dobili še eno zmagovalno klobaso. Tokrat na podlagi signalov, ki jih brbončice pošiljajo možganom. Ocena nevroocenjevanja ni štela v skupni seštevek zmagovalke. Najboljše zaznave je sprožala kranjska klobasa Mesarstva Podobnik, na drugem mestu ji je sledila kranjska klobasa Mesarstva Čadež, na tretjem pa Meso Kamnik.

898
Alesh Maatko

Skupno oceno je tvorilo 60 % ocene strokovne komisije in 40 % ocene ljubiteljskih ocenjevalcev


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.