© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Diši, diši, po celem mestu diši ... po 58. Sevniški salamiadi


dolenjski-list
Anton Hruševar
12. 3. 2019, 13.40
Posodobljeno
13. 03. 2019 · 09:45
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

_salame__01_.jpg
Arhiv Lokalno.si
_salame (01)
_salame__16_.jpg
Arhiv Lokalno.si
_salame__17_.jpg
Arhiv Lokalno.si

V nedeljo, na dan mučenikov, se je pod gradom v Sevnici odvila že tradicionalna 58. Sevniška salamijada. Po besedah predsednika Društva salamarjev Sevnica Zdravka Mastnaka so že v soboto imeli veliko dela, saj je strokovna komisija ocenila 130 vzorcev. Salamarji iz Srbije, Slovaške, Avstrije, Madžarske in Hrvaške so prinesli 20 vzorcev, domači rejci svinj so prinesli 22 vzorcev, 88 pa so jih prinesli ostali posamezniki, kateri jih izdelujejo ljubiteljsko.

V nedeljo se je že v popoldanskem času začelo tekmovanje v metanju preste na salamo, kjer je zmagal Dejan Manojlovič (za nagrado prejel odojka), potem se je ugotavljala teža košare s salamami (pravilni odgovor je bil 4444 gramov), domov jo je odnesel Boris Drobne, našel se je pa tudi slavljenec, ki je za praznovanje prejel sod.

Po podelitvi vseh teh nagrad je sledila podelitev diplom za najboljšo salamo prijateljstva in za najboljšo v kategoriji rejcev. Diplomo v kategoriji prijateljstva je za najboljšo salamo prejel Tomislav Kapusta iz Sv. Križa na Hrvaškem, pri rejcih pa je najvišjo oceno prejel Stanko Judež iz Kompolja. Po mnenju strokovne komisije je letos na 58. Sevniški salamaijadi najboljšo salamo izdelal Janez Peterlin iz Bele Cerkve, drugo mesto je zasedel Matjaž Peterlin in tretje mesto Simon Meglič.

Kot je dejal predsednik sevniških salamarjev Zdravko Mastnak, ker se približuje 60. sevniška salamijda, je želja društva, da bi skupaj z prijatelji iz sosednjih držav pripravili srečanje v Ljubljani, kjer bi poleg ocenjevanja salam vsak predstavil tudi svojo etno glasbo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.