Dan odprtih vrat na Grmu NM – centru biotehnike in turizma




9. oktobra 2014 je Grm Novo mesto - center biotehnike in turizma pod sloganom »ZA BISTRO GLAVO V NARAVO«, sedaj že tradicionalno, odprl vrata vsem osnovnošolcem, otrokom v vrtcih ter ostalim radovednežem. Tudi letos smo se odločili, da se ta dan predstavijo vse naše enote: Kmetijska šola in biotehniška gimnazija, Srednja šola za gostinstvo in turizem, Višja strokovna šola, Dijaški in študentski dom ter Medpodjetniški izobraževalni center (MIC).
Osrednji predstavitveni prostor je bil v večnamenski dvorani na Sevnem in je obiskovalcem omogočil, da so na enem mestu spoznali dejavnosti vseh naših enot. Na ogled so bile postavljene različne razstave, s katerimi so svoje delo predstavili dijaki in profesorji. Ogledati si je bilo mogoče razstave s področja naravovarstva (npr. izdelava peščenega filtra), biotehnologije, kulinarike (v ospredju je bila tematika Dobrote naših babic), domače obrti, zelenjadarstva, cvetličarstva, čebelarstva (izdelava satnic), sadjarstva, vinogradništva, konjereje, lesarstva oz. mizarstva, gobarstva, mesarstva, aranžerstva … S svojimi izdelki so se na stojnicah predstavili dijaki dijaškega doma. Zanimivi so bili ogledi vrta medovitih rastlin, razstave malih živali in prikaz testiranja škropilnic; obiskovalci pa so bili seznanjeni tudi s tem, kako je »naš Grm« izgledal v preteklosti, saj letos beležimo že 128-letnico njegovega obstoja.
Prijavljeni osnovnošolci zadnje triade so se vključevali v delavnice, v katerih so se poučili o eksotičnih živalih, svetu konj, kako ustrezno presajati in seti, kako pogrniti mizo, kaj se nahaja v vodi in v zemlji, kako se suši sadje ter izdela zapestnice iz ličkanja, spoznali so sistematiko žuželk v praksi, analizo medu in vina, modeliranje v slaščičarstvu, izdelovali so različne vrste mila; na domačiji Pri Dolencu je bil na ogled prikaz družinskega življenja nekoč.
Obiskovalci pa niso ostali lačnih ust in praznih trebuhov, saj so ob prikazu uporabe zelišč v gospodinjstvu, kuhanja žgancev ter močnika, peki mišk ter carskega praženca, mešanju napitkov, izdelovanju klobas, jogurta ipd., vse pripravljeno lahko tudi okusili.
Prava paša za oči je bilo tudi jesensko cvetje, ki je zraslo v rastlinjakih in je namenjeno aranžiranju, marsikomu pa se je oko ustavilo tudi na vseh strojih in napravah, ki so potrebni za delo na kmetiji. Na šolskem posestvu si je bilo mogoče pod strokovnim vodstvom naših dijakov ogledati krave, teličke, konje, ovce …
Še enkrat se je izkazalo, da so tovrstne prireditve dobrodošle, saj smo zabeležili več kot 1500 obiskovalcev. To nam sporoča, da v svetu postaja čedalje bolj pomembno učenje sobivanja z naravo s poudarkom na ohranjanju čiste narave, ki je pogoj za pridelavo in pripravo zdrave hrane. To pa je tudi eno izmed glavnih ciljev našega centra.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se