© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Četrtek pred pustom - na Dolenjskem tolsti četrtek


dolenjski-list
L. M., STA
4. 2. 2016, 11.20
Posodobljeno
25. 02. 2016 · 13:42
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

s_krof.jpg
arhiv DL
Tudi krof se prileže po dobrem kosilu. (Foto: arhiv DL)

##IMAGE-3623936##

Bliža se čas kosila in morda še ni prepozno, da namignemo, kaj bi bilo prav, da se znajde danes na vašem jedilniku.

Na današnji dan, ki je zadnji četrtek pred pustno nedeljo in znan tudi kot debeli četrtek, je osrednja pozornost namenjena prehrani. V skladu z izročilom pridejo na mizo nasitne in mastne jedi. Šaljivo dan velja tudi za god debelih ljudi.

Na Slovenskem so za jedilnik pustnega časa značilne krvavice in drugi mesni izdelki, ki jih pripravijo med kolinami, kot prilogo pa dodajo repo in krompir. Na določenih območjih so znane različice posamezne jedi iz svinskega mesa in repe.

Jedilnik na debeli četrtek, ki je na Dolenjskem znan tudi kot tolsti četrtek, sestavljajo mastne jedi, tudi svinjina in ocvirkovka, torej potica z nadevom iz ocvirkov.

Pustne prireditve bodo sicer enega od vrhuncev doživele konec tedna z različnimi povorkami. Največja povorka bo v nedeljo v okviru 56. Kurentovanja na Ptuju, a tudi v našem koncu jih ne bo manjkalo (glejte naš napovednik dogodkov).


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.