Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Brezglutensko ni nemogoče tudi v velikih kuhinjah


lokalno
Darja Brezovar, predsednica Društva Celiac – Življenje brez glutena
9. 6. 2011, 12.20
Posodobljeno
10. 07. 2011 · 19:54
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

brez_glutena1.jpg
brez_glutena2.jpg

Člani Društva Celiac – Življenje brez glutena smo v sredo, 8. 6., v Osnovni šoli Drska pripravili predstavitev dietne prehrane za bolnike s celiakijo. Srečanja se je udeležilo petnajst kuharic in kuharjev iz vrtcev, šol in gostišča.

Predstavili smo bolezen, higienska pravila pri pripravi brezglutenskih obrokov in pripravili jedi brez glutena. Veščine kuharjev so se odlično povezale s praktičnimi izkušnjami članov društva. Rezultat skupnega dela so bili brezglutenski kruhi, žemljice, pizza, lazanja, čokoladno in breskovo pecivo... Veliko smo se pogovarjali tudi o težavah in pasteh pri izboru živil ter o težavah, ki se pojavijo v velikih kuhinjah pri pripravi brezglutenskega obroka, da se le - ta ne kontaminira z živili, ki so pri tej dieti strogo prepovedana.

Udeleženci tečaja so vse pripravljeno tudi poskusili. Seznanili so se tudi z možnimi dobavitelji na slovenskem tržišču in nekaj vzorčnih izdelkov tudi odnesli v svoje sredine. Vsi so bili zelo aktivni, saj so hoteli pridobiti čim več veščin, ker imajo na prehrani osebe z dietami in se vsakodnevno srečujejo z novimi izzivi pri pripravi obrokov.

Člani društva smo pripravili tudi dve zloženki z vsemi osnovnimi informacijami o bolezni, pripravi hrane in našimi kontakti. Dobro sodelovanje vseh nas omogoča bolnikom s celiakijo kvalitetno življenje.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.