Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Posladek iz starih časov, ki še vedno tekne


Marjana Ogorevc Žgalin, Maja
23. 11. 2018, 16.01
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Pečena jabolka so resda posladek iz starih dobrih časov, a še vedno teknejo.

z vinom in rozinami .jpg
Revija Maja
Pečena jabolka brez nadeva

80 minut

Sestavine za 6 oseb:
185 ml suhega belega vina
270 g medu
40 g rozin
1 bio pomaranča
¼ žličke cimeta
1 žlica rjavega sladkorja
6 jabolk
40 g mandljev

Preberite tudi: Džem iz ananasa in hrušk za sladkosnede.

Priprava:
1.     Pomaranči nastrgamo lupino in iztisnemo sok. Mandlje namočimo, odstranimo kožico, popražimo in na grobo zrežemo. Jabolka odrežemo pri vrhu in previdno izrežemo peške.
2.     Vino in med segrevamo v lončku do vretja, potem pa znižamo temperaturo in kuhljamo še 10 minut. Dodamo rozine, odstavimo in počakamo, da se sirup ohladi.
3.     Pečico ogrejemo na 160 stopinj. V posodi zmešamo pomarančni sok, nastrgano lupino, cimet in sladkor.
4.     Vsako jabolko narežemo na šest rezin, a mora sadež še vedno ostati v enem kosu. Rezine namočimo v mešanici s pomarančnim sokom in potem jabolka položimo na pekač.


5.     Rozine odstranimo iz sirupa, jih zmešamo z mandlji in naložimo na sredino vsakega jabolka.
6.     Jabolka pokapljamo s sirupom in preostalim pomarančnim sokom. Pečemo jih 40 minut. Ponudimo s sirom maskarpone.

Objavljeno v reviji Maja št. 23, 9. 11. 2018.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.