Blagoslov velikonočnih jedi


Na veliko soboto verniki pripravijo velikonočne jedi. Po stari navadi jih nesejo ta dan v košarah k blagoslovu. Košaro pregrnejo z lepo vezenim prtom, na katerem je upodobljeno velikonočno jagnje z zastavico. Med jedili, ki jih odnesejo k blagoslovu, so šunka, hren, potica, pirhi, ki simbolizirajo Kristusovo telo, žeblje, s katerimi je bil pribit na križ, trnjeva krona in Kristusova kri. Ta blagoslov naj bi v vernikih zbudil smisel in hvaležnost za božje darove, ki izhajajo iz velike noči in jih opozarjajo na božjo bližino.
Šentpetrski župnik France Dular je med drugim opravil blagoslov jedil v podružničnih cerkvah v Ždinji vasi, na Trški Gori, v Mačkovcu, v Grčevju in trikrat v župnijski cerkvi v Šentpetru. Prebral je odlomek, ki ga je zapisal Fran Saleški Finžgar, o tem, kako se je Finžgarjeva družina pripravljala na blagoslov. Nato je blagoslovil posamezna jedila.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se