Blagoslov ognja in velikonočnih jedi



Na veliko soboto je bil blagoslov ognja v župniji Šentpeter - Otočec ob 6. uri zjutraj, v Ždinji vasi pa ob 9. uri. Z blagoslovljenim ognjem so otroci odhiteli po domovih, ga razdelili ljudem, da so lahko pokadili svoja stanovanja, včasih pa so ga vrgli na ogenj v štedilnik, na katerem so kuhali velikonočne jedi. Blagoslov ognja je slovenska krščanska tradicija in je prav, da se ohranja.
Blagoslov velikonočnih jedi
Velika sobota je dan celodnevnega češčenja Jezusa v Božjem grobu, kamor je bil prenesen na veliki petek. Posebno simboliko imajo velikonočne jedi. Jedi so blagoslovili trikrat v župnijski cerkvi Šentpeter - Otočec in štirikrat v njenih podružnicah. Številni verniki so k blagoslovu prinesli velikonočne jedi v košarah, ki so bile pregrnjene z lepo vezenim prtom, na katerem je upodobljeno velikonočno jagnje z zastavico. Med jedmi, ki jih odnesejo k blagoslovu, so: meso (šunka), hren, potica, pirhi, ki simbolizirajo Kristusovo telo, žeblje, s katerimi je bil prebit na križ, trnjevo krono in Kristusovo kri. Blagoslov velikonočnih jedi je opravil domači župnik Jože Rački. Blagoslov naj bi v vernikih zbudil smisel in hvaležnost za velike božje darove, ki izhajajo iz velike noči in jih opominjajo na božjo bližino.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se