Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Beltinčani tekmovali v cvrtju langaša


vestnik
J. Ž.
11. 6. 2018, 19.24
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Pri cimprači, kriti s slamo, tekmovali in nato podelili zlati, srebrni in bronasti langaš

91dc61f767e449486080263a8a90fed1.jpeg
Jože Žerdin
Vas Lipa v občini Beltinci je bila nekoč znana po pridelovanju krompirja.

Vas Lipa v občini Beltinci je bila nekoč znana po pridelovanju krompirja, takrat so vaščani Lipe krompir pridelovali in ga prodajali največ jugoslovanski vojski, pa tudi v trgovine in druge obrate za pridelovanje krompirja. Da pa spomin na nekdanje čase ne bi povsem zbledel, se je pred 11. leti Turistično društvo Lipa odločilo, da bo pripravljalo tekmovanje v cvrtju langaša iz krompirja. Letošnjo »langašijado« so organizirali skupaj z občino Beltinci in Zavodom za kulturo in turizem Beltinci.



Tekmovanje v pripravi langaša je potekalo na prostem pri cimprani hiši kriti s slamo in tokrat je v tekmovanju v pripravi langaša sodelovalo 11 ekip kuharjev amaterjev iz občine Beltinci in ekipa tekmovalcev iz Bukovcev v občini Markovci pri Ptuju.

08bc38346f0b72306ca90352fcbfd096.jpeg
Jože Žerdin
V tekmovanju v pripravi langaša je sodelovalo 11 ekip kuharjev amaterjev iz občine Beltinci in ekipa tekmovalcev iz Bukovcev v občini Markovci pri Ptuju.

Vsaka ekipa je kot sestavino za pripravo langaša dobila od organizatorjev kilogram moke in krompir, dodali pa so še kvas in vodo. Preden se je tekmovanje začelo, so morale ekipe pripraviti zmes, ki je nekaj časa počivala, nato pa so okrogle langaše začeli cvreti v olju. Vsak langaš je moral biti hrustljavo rjavo pečen. Ob koncu tekmovanja so razglasili tri najbolj okusne langaše in podelili najboljšim ekipam zlati, srebrni in bronasti langaš.

d1cce2cd8dce59e2c18ce32909bb3b5a.jpeg
Jože Žerdin
Ob koncu tekmovanja so razglasili tri najboljše okusne langaše in podelili najboljšim ekipa zlati, srebrni in bronasti langaš.

Tri članska ekipa je med drugim ocenjevala okus, zgled in pripravo tekmovalne mize. Domači kuharji in kuharice pa so za obiskovalce pripravili okoli 500 langašev.

45bb27872ed8df2cda1cafd3bf393527.jpeg
Jože Žerdin
Pred 11 leti se je Turistično društvo Lipa odločilo, da vsako leto pripravi tekmovanje v cvrtju langaša iz krompirja.

f38d65d737bd751c9ef6679caba99d1b.jpeg
Jože Žerdin
Vsaka ekipa je kot sestavino za pripravo langaša dobila od organizatorjev 1 kilogram moke in krompir, dodali pa so še kvas in vodo.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.