Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Badnjik - obredni kruh na novega leta dan za adlešiške živali


lokalno
KP Kolpa, Adlešiči
2. 1. 2013, 10.50
Posodobljeno
03. 01. 2013 · 12:14
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

bozicnik_004.jpg
Arhiv Lokalno.si
Bozicnik 004
bozicnik_6982.jpg
Arhiv Lokalno.si

Badnjik je stara vrsta obrednega kruha v Beli krajini, pripravljajo pa ga z veliko okrasja ob božičnem času. Gospodinja na badnjik (dan pred božičem) zamesi kruh in ga z oblikovanjem testa dodatno okrasi in premaže z jajcem. V večjih družinah je gospodinja pripravila več hlebcev, Ko je kruh pečen, ga družina postavi pod božično drevo k jaslicam. Na novo leto - 1. januarja zjutraj, pa gospodar hlebec kruha razdeli vsem živalim na kmetiji - kot prvi obrok v letu.

Živina tako deli enak obrok z družino, badnjik pa naj bi vsem prinesel srečo, zdravje in plodnost. Tudi Boris Raztresen, Financarov Bore po domače, je prvi dan v tem letu ponovil starodavni obred in s slastnim kruhom razveselil kokoši, gosi, race, osličke in govedo na kmetiji v Rimu (pri Adlešičih).

Priprava takšnega kruha je bila poznana tudi drugod po Sloveniji, imenujejo pa ga še božičnik, poprtnik, župnik ...

Naš veliki učitelj v vseh pogledih, župnik v Adlešičih Ivan Feliks Šašelj (1859-1944), je v Bisernicah II. (1909) zapisal vražo iz Adlešič: "Na novo leto - 1 januarja po polnoči gredo dekleta na zdenec po vodo. Katera odnese prva vode, zagradi zdenec s trnjem in kamenjem, da ne morejo druge lahko do vode. O tej, ki prva pride in odnese vodo pravijo, da se bo tisto leto prva udala (omožila).''

Šašelj pa je že leta 1906 v Bisernicah zapisal tudi: "Isto tako na novo leto dajo živini, vsaki glavi po kos božičnika."

Veliko sreče tudi Vam v letu 2013,


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.