Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Babičina shramba: Pijana baba


lokalno
Metka McCully Žigon
13. 11. 2023, 13.40
Posodobljeno
14. 11. 2023 · 09:06
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

_zpb.jpg
Shutterstock
Slasten biskvit (Foto: Shutterstock)

##IMAGE-4018625##

To zanimivo pecivo ima grdo, a zelo povedno ime. Pečen biskvit prelijemo z vročim, začinjenim vinom, ki gre seveda hitro v glavo. Recept sem dobila od tete, ta pa ga je dobila od svoje tašče iz Prlekije. Tam to sladico bojda še danes postrežejo pri trgatvi. Pri nas na Primorskem pa ni znana.

Sestavine

Za biskvit:

·         5 jajc

·         250 g sladkorja

·         250 g moke

·         1 dcl olja

·         1 dcl mleka

·         1 pecilni prašek

·         1 vaniljin sladkor

Kuhano vino:

·         ½ l belega vina

·         1,5 dcl vode

·         3–4 žlice sladkorja

·         cimet v prahu, klinčki

Priprava

1. Rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov stepemo sneg, rumenjake pa zmešamo s sladkorjem. Dodamo olje, mleko in vaniljin sladkor. Vse stepemo v gladko zmes, nato vmešamo še moko s pecilnim praškom ter nazadnje še sneg iz beljakov.

2. Testo damo v pomaščen model za torte. Pečemo pol ure na 180 stopinjah Celzija. Ohladimo na sobno temperaturo in preložimo na večji krožnik.

3. Vino zavremo skupaj z vodo, sladkorjem in začimbami. Še toplo prelijemo po biskvitu.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 45, 7. november, 2023.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.