Babičina shramba: Pijana baba

##IMAGE-4018625##
To zanimivo pecivo ima grdo, a zelo povedno ime. Pečen biskvit prelijemo z vročim, začinjenim vinom, ki gre seveda hitro v glavo. Recept sem dobila od tete, ta pa ga je dobila od svoje tašče iz Prlekije. Tam to sladico bojda še danes postrežejo pri trgatvi. Pri nas na Primorskem pa ni znana.
Sestavine
Za biskvit:
· 5 jajc
· 250 g sladkorja
· 250 g moke
· 1 dcl olja
· 1 dcl mleka
· 1 pecilni prašek
· 1 vaniljin sladkor
Kuhano vino:
· ½ l belega vina
· 1,5 dcl vode
· 3–4 žlice sladkorja
· cimet v prahu, klinčki
Priprava
1. Rumenjake in beljake ločimo. Iz
beljakov stepemo sneg, rumenjake pa zmešamo s sladkorjem. Dodamo olje,
mleko in vaniljin sladkor. Vse stepemo v gladko zmes, nato vmešamo še
moko s pecilnim praškom ter nazadnje še sneg iz beljakov.
2.
Testo damo v pomaščen model za torte. Pečemo pol ure na 180 stopinjah
Celzija. Ohladimo na sobno temperaturo in preložimo na večji krožnik.
3. Vino zavremo skupaj z vodo, sladkorjem in začimbami. Še toplo prelijemo po biskvitu.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 45, 7. november, 2023.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se